Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Spöken genom historien

Publicerat tisdag 2 november 2004 kl 16.13
Höns med vitt vin och krusbär tillagas enligt 1600-talsrecept.

Torsdag 4 november 13.20

Hur såg äldre tider på spöken? Historikern Peter Ullgren vid Lunds universitet berättar om 1600-talets syn på andar och gastar och om upplysningsmänniskornas sätt att fördriva spöken.

Ännu idag tror sex av tio svenskar på spöken, men hur var det i äldre tider? Vetenskapsradion Historia tar hjälp utav historikern Peter Ullgren för att utröna hur vidskepliga och spöktroende 1600-talets och 1700-talets svenskar egentligen var.

Dessutom lagas höns i vitt vin och krusbär efter Andreas Palmcrons 1600-talsrecept.

Höns kokade med krusbär

Bröst eller ben av höna/kyckling

Krusbär

Vin

Smör

Socker

Kanel

Korinter

Brödskiva

Beredning: Stek hönset/kycklingen väl. Under tiden blandas vin, smör, socker, kanel, korinter och krusbär. Låt detta få ett uppkok och låt sjuda en god stund, i slutet tillsätts smör. Tag fågeln ur pannan och lägg upp på brödskiva, slå den silade såsen ovanpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".