Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Program om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme
Kulturnytt: Recension | Litteratur

Greider kommer inte undan Palme

Publicerat måndag 28 februari 2011 kl 08.24
"Folkrörelsen gjorde Palme möjlig"
(2:31 min)

Ingen kommer undan Olof Palme, i dag på 25-årsdagen efter mordet, och det är också titeln på Göran Greiders bok om Olof Palme som kommer ut i dag.

Göran Greider kommer aldrig undan Olof Palme, men hur är det med oss andra? Och framför allt - hur är det med socialdemokratin?

Just vad som utgör det socialdemokratiska partiets bärande bas är grundfrågan i Göran Greiders personliga tankebok kring arvet efter Olof Palme. Och där går han i polemik med de biografer som velat lyfta fram Olof Palme som en klart lysande stjärna, en statsman i eget majestät.

Greider vill istället bevisa att det är rörelsen, den vittförgrenade och djupt rotade arbetarrörelsen, som gjorde Olof Palme möjlig och som var grunden för det socialdemokratiska partiets exempellösa framgångar.

Och, menar Greider, när folkrörelsens bredd och kraft, med allt från animerade stormöten till dans med dopp tynade, förlorade partiet sitt fundament och kunde inte annat än försvagas.

Göran Greiders bok om Palme är ett samtal, han vandrar på Stockholms gator och pratar med mig om sina tankar kring socialdemokratins urholkning med den pågående valrörelsen som relief. Han gör avstickare till landsbygden på Dalarna och funderar över rörelsens forna kraft, han diskuterar och funderar och ibland nickar jag instämmande och ibland vill jag svara och protestera: som detta att till exempel Palmes antikommunism skulle vara en omedveten kvarleva från hans högborgerliga bakgrund. Är inte det en sorts klassdeterminism?

Eller hur han vispar med jämställdheten som ett socialdemokratiskt projekt. Som om inte kvinnorörelsen ofta slagit sig blodig mot klasskampsfundamentaliska vänstermän.

Men annat hummar jag med i, som hur kampanjpolitiken tagit ideologin ur valrörelserna. Och hur alla partier av alla färger ser sina väljare som kunder som det gäller att målgruppsanpassa sina förslag till för att sälja in sin produkt = partiet.

Palmes devis Politik är vilja har blivit Politik är kundtjänst. Och de enda som lyckas engagera gräsrötter och skapa en sorts folkrörelse är sorgligt nog Sverigedemokraterna

Och Greider suckar nostalgiskt, talar om Marx och är befriande orädd för att kallas bakåtsträvare, men han är inte alldeles utan hopp. Olof Palme lyser fortfarande som en sol i Göran Greiders värld i den dikt som avslutar boken. Och i valförlustens kölvatten tycker sig Greider se en förnyad vilja att samlas och försöka förändra, underifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".