Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2011. Vetenskapsradion granskar den globala handeln med organ.
Nyheter från Vetenskapsradion, 13 april 2011

30 000 kr till begravningen för organdonation

Publicerat onsdag 13 april 2011 kl 06.00
Ge anhöriga ersättning för donation
(1:27 min)
1 av 2
Gustav Tinghög, hälsoekonom Linköpings universitet
2 av 2

I en vetenskaplig studie från Linköpings Universitet föreslår tre forskare att landstingen borde erbjuda anhöriga 30 000 kronor till begravningen för att få fler att säga ja till organdonation från avlidna. 

Vi beklagar att fel ljudinslag av missat legat utlagt under denna nyhet tidigare!

Gustav Tinghög är en av författarna, disputerad neuro- och beteendeekonomi, som handlar om etiska beslutsfattande och rättvisa. Den föreslagna modellen är inte känd innan, utan är ett försök att göra en donation ekonomiskt lönsam, men fortfarande etiskt försvarbar. Den svenska sjukvårdens hållning är ju att det ska handla om en donation just, och problemet kan då uppstå med levande donatorer, som också vill ha betalt, men Gustav Tinghög uppfattar att man då kompenseras på ett annat sätt.

– Man får en typ av kompensation i form av socialt kapital, d v s man får högre status när man gör något som anses altruistiskt eller gagnar samhället i stort, enligt Gustav Tinghög.
– Man blir en fin människa?
– Ja, man blir en fin människa, svarar Gustav Tinghög.

Författarna föreslår en ersättning på ca 30 000 kronor, en summa som inte är så hög att girigheten förblindar. En högre summa skulle kunna sätta press på den sjuka, men det är kanske något man får acceptera om det bleve så.
– Det finns en sådan risk absolut, och den ska man ta på allvar. Men man måste också ställa den negativa effekten mot den positiva effekten att fler organ räddar liv, påpekar Gustav Tinghög.

– Jag vill inte heller ha ett samhälle där man kompenserar hej vilt för kroppsdelar för att få det. Och det finns säkert betydligt bättre sätt att få fram organ till operationer än att kompensera, men det som är intressant här är att det blir en svart marknad på organ vare sig vi vill eller inte, anser Gustav Tinghög.

Ref: Omar F ,Tinghög G, Welin S, Incentivizing deceased organ donation: A Swedish priority-setting perspective. Scand J Public Health. 2011 Mar;39(2):156-63.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".