Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Från 2011. Vetenskapsradion granskar den globala handeln med organ.
Nyheter från Vetenskapsradion, 14 april 2011

Organodlingsdrömmen ännu långt borta

Publicerat torsdag 14 april 2011 kl 06.00

Nu har läkemedelsjättarna börjat satsa på stamcellsforskning. Men drömmen om att odla fram nya organ, med hjälp av stamceller, ligger minst 30 år framåt i tiden visar Vetenskapsradions granskning.

Nästan 600 svenskar väntar på en njure, men för läkmedelsindustrin har det inte varit kommersiellt intressant konstaterar Petter Björquist, avdelningschef på stamcellsföretaget Cellartis.

– Läkemedelsindustrins intresse har gått från att nästan enbart omfatta provrörsstudier till att idag nu långsamt krypa in i fältet regenerativ medicin, säger Petter Björquist.

Regenerativ medicin - drömmen om att laga trasiga organ med hjälp av patientens egna omogna stamceller som styrs så att de börja växa ut till ett nytt hjärta, en lunga eller en njure - är ett drömscenario som fortfarande ligger flera decennier framåt, visar Vetenskapsradions granskning.

Forskningen kring organodling pågår främst på universiteten. Läkemedelsindustrin, som har de stora forskningsresurserna, har hittills intresserat sig mest för stamceller för att få fram bättre provrörstester för mediciner och se om de leder till biverkningar eller inte.

Att odla enskilda stamceller, som till exempel betaceller i bukspottkörteln, har visat sig svårt i stor skala enligt professor Henrik Semb, som är förståndare för ett nybildat stamcellcentrum i Köpenhamn.

– Det tar 10 år innan vi har kommit dit, säger Henrik Semb.

– Och att prata organ, är det under din livstid? frågar Vetenskapsradion.

– Nej det tror jag inte, svarar Semb.

– Och hur gammal är du nu?

– Jag är drygt 50 år, skrattar Henrik Semb - en av Sveriges mest erfarna stamcellsforskare.

När det handlar om hela organ är det mängder av olika celltyper som ska växa till på precis rätt sätt. Odlade njurar för transplantation ligger mycket långt borta säger Annika Tibell, verksamhetschef för transplantationsenheten på Karolinska universitetsjukhuset i Huddinge.

– Jag tror att det ligger många decennier framåt i tiden. Kanske 50 år, vem vet, säger Annika Tibell.

Hör mer i Organshopping, idag klockan 12.10, i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".