Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En satsning för att, tillsammans med våra lyssnare, få veta mer om bostadssituationen i Göteborg.

Kommunen vill inte lämna ut uppgifter

Publicerat tisdag 8 mars 2011 kl 09.39

Det var väl bara en tidsfråga innan jag skulle bli nekad att få ut information från kommunen med hänvisning till sekretesslagstiftningen. I dag blev den dagen.

När jag försöker hämta ut vilka hyresgäster som under de senaste två åren flyttat in hos ett kommunalt bostadsbolag vägras jag få ut namnen.


–  Vad gäller att lämna ut hyresgästernas namn har jag rådfrågat juridisk kompetens och fått rådet att inte lämna ut uppgifterna med hänvisning till kommunala bostadsbolag och hyresgästers integritet, Offentlighets- och sekretesslagen, kap. 26 § 11, säger en från bolaget.

Ärendet handlar om försäljning av hyreskontrakt som enligt tips till Bostadsfronten ska pågå inom kommunen. För att kunna gå vidare måste jag veta vilka hyresgäster som flyttat in den senaste tiden.

Det konstiga är att två andra kommunala bolag tidigare lämnat samma information utan problem. Det var så vi kunde avslöja att en kommunal tjänsteman gav en k-märkt lägenhet till en familjemedlem.

Nu ska jag ringa kommunen och ta ett snack och fungerar inte det kommer jag överklaga till kammarrätten.

Nedan finner ni själva lagtexten som det kommunala bolaget hänvisar till. Tycker ni att bolaget gör rätt?

"Kommunal bostadsförmedling m.m.

11 § Sekretess gäller i ärende om kommunal bostadsförmedling för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider betydande men om uppgiften röjs.
   I kommunal bostadsuthyrningsverksamhet gäller sekretess för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider men om uppgiften röjs.
   För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år."

/ Samir

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".