Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Namn eller inte – utgivarens dilemma

Publicerat måndag 11 april 2011 kl 21.45

Sveriges Radio ska vara återhållsamt med att peka ut personer som begår brott. Och det finns fler återhållande mekanismer för oss än för dagstidningarna.

Förutom branschens spelregler för press, radio och tv så regleras vi på Ekot och SR av sändningstillståndet, Sveriges Radios programregler och, så klart, förtalsreglerna i lagstiftningen. När vi ansvariga utgivare rådgör med företagets programjurister tar de också hänsyn till den praxis som skapas av granskningsnämnden för radio och tv när nämnden efter anmälan väljer att fälla eller fria en publicering från SR.

Men även om det finns regler och en vilja att vara återhållsam med att tillfoga publicitetsskador, så är det möjligt och ibland nödvändigt att göra undantag från reglerna om återhållsamhet. Om det finns ett oavvisligt allmänintresse, alltså om det är viktigt att så många som möjligt får veta vem som har gjort vad, så gör vi undantag från namnpubliceringsreglerna. Politiker och höga chefer i näringslivet är exempel på kategorier som i vissa lägen får tåla en mer närgående granskning än en genomsnittlig medborgare.

I fredags uppstod en engagerad diskussion här på redaktionen när jag som ansvarig utgivare för Ekots nyheter sa nej till att publicera namn på den så kallade gryningspyromanen. Även min programchefskollega Helena Olsson bestämde sig för att inte tillåta en namngivning av den person som i Ystad dömdes till åtta års fängelse för mordbrand.

Några medarbetare ansåg att vi borde berätta så mycket som möjligt om gärningsmannen, andra ansåg att vi borde avstå från namnpublicering. Flera svenska medier namngav mannen, troligen med hänvisning till att brottet var grovt och att han tros ligga bakom omkring 100 anlagda bränder de senaste åren. I vår motivering la vi vikt vid att gärningsmannen endast dömdes för en av de misstänkta mordbränderna och att det inte med automatik blir relevant att namnge en brottsling bara för att brottet han dömts för är grovt.

Men man kan som sagt resonera på olika sätt. Exempel på detta är Rapport i Svt, Svenska Dagbladet och Sveriges Radios lokala kanaler i Malmö samt Kristianstad som utifrån sina perspektiv ansåg att "gryningspyromanen" borde namnges.

SR har av mångfaldsskäl flera ansvariga utgivare och ibland kan därför bedömningarna gå isär på det sätt som nu skedde. Det som är rätt lokalt kan vara fel på riksplanet - för min del är detta inget konstigt.

Och snart kommer nya grova brott att ta ställning till. På onsdag samråder vi på Ekot med utgivarna för P4 Örebro och P4 Extra. På dagordningen står den kommande domen mot den man i Örebro som misstänks för en serie grova våldtäkter. Ska vi anse att brottet är så grovt att det går till kriminalhistorien och att alla regler om skydd mot publicitetsskada därmed får ge vika? Eller ska vi hålla oss till den mer återhållsamma grundregeln? Frågor som dessa diskuterar vi både på redaktionen och på mötet med utgivarkollegerna under de dagar som återstår innan dom faller. Blir domen friande kan jag redan nu avslöja att vi inte kommer att namnge mannen.

Michael Österlund, nyhetschef

michael.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".