Tips

Tips: Superbra billekar

Publicerat måndag 16 juli 2012 kl 16.51
Två flickor leker lekar i baksätet på en bil Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

När man ska åka långt kan det bli lite långtråkigt i bilen. Här är superbra tips på billekar som ni har skickat in. Kommer ni på någon mer är det bara att skriva i kommentarsfältet.

Flera av lekarna passar såklart även i båt, flygplan och andra ställen där man sitter still länge.

 
SE SAKER UTANFÖR OCH I BILEN

 
LEDTRÅDAR

Man kan titta sig omkring i bilen. Om man är en familj som åker på semester, får den yngsta börja och den ger tre stycken ledtrådar om någon sak som är i bilen. Den som gissar rätt får fortsätta och gissar man fel då får den andra komma på en ny sak!
Tips av: Belmin, 12 år
 

REGISTRERINGSSKYLTAR SIFFROR
Alla som sitter i bilen ska leta efter andra bilars registreringsnummer. Man börjar på 0 och fortsätter så långt man hittar. Man måste hitta alla siffror i ordning, precis som när man räknar 1, 2, 3 osv. Den siffran man letar efter måste vara den första siffran på registreringsnumret, eftersom det finns tre siffror. T.ex. 127 och man letar efter 1, då måste 1 vara första siffran. Tiotal kan bli svårare, där gäller det också att hitta de två siffrorna i ordning. T.ex. om det står: 156, och man letar efter nummer 15, ska det vara de två första siffrorna, som i exemplet. Den som kommer längst vinner! Det gäller att ha tålamod! Lycka till!!!
Tips av: Hilal, 9 år
 

REGISTRERINGSSKYLTAR BOKSTÄVER
Om man möter en bil eller har en bil framför sig kollar man på bokstäverna på registreringsskylten. Av de bokstäverna ska man sedan bilda ord, man får lägga till bokstäver men alla måste fortfarande vara med i ordet. Den som först kommer på ett ord vinner ett poäng och så håller man på tills bilresan är slut och man får se vem som vinner.
Tips av: Kristin, 13 år
 

NÄSTA BIL
Gissa bilmärket på nästa bil eller gissa färgen på nästa bil.
Tips av: Erik, 8 år
 

BINGO!
Förberedelser: papper, pennor
Ha ett varsitt papper med 9 rutor (tre i radplan) välj 9 samma saker och skriv i rutorna (båda får inte ha samma platser på sakerna). Nu ska ni sitta och kolla ut genom fönstret och om man ser en sak som man har bestämt att man ska leta efter så kryssar man den rutan. Försten som får en rad vinner - sen 2 rader, sen 3 rader. Man kan lägga till rutor om man vill ha det svårare.
Tips av: Zac, 11 år
 

HITTA PAR
Förberedelser:
papper, penna
Ta ett papper innan du åker. Om du hittar en polis och en polisbil då har du ett par. Om man hittar en lyktstolpe men inte har någon lampa som lyser, då kan man hitta en lampa som lyser. Det är som gatumemory. Man ska hitta par.
Tips av: Svea, 8 år
 

GUL BIL
Man kan köra gul bil. Det innebär att varje gång en gul bil kör förbi ska man slå försiktigt på motståndarens arm och säga gul bil. Då har man ett poäng. Den som får flest poäng vinner!
Tips av: Fatou, 10 år
 

FINNS DET I BILEN?
Den som kör bilen börja med att påstå att en viss pryl finns i bilen, exempelvis en plastspade. Personen som sitter till höger ska gissa om det stämmer eller inte. Den som nu gissade ska säga ett påstående, och så säger den till exempel "en bok" och så vidare.
Tips av: Emmy, 12 år
 

BILSORT (ELLER BILFÄRG)
Man ska välja varsin bilsort (eller färg). När en bil av din sort åker förbi, så får du 1 poäng. Den som har högst poäng när man kommer fram har vunnit.
Tips av: Selina, 12 år
 

FÖRSTEN SOM SER...
Man måste vara minst tre. En börjar säga "försten som ser ett träd" tex. Den som då ser ett träd säger sitt namn och får säga en ny sak.
Tips av: Tilda, 12 år
 
 

ORD- OCH SÅNGKUNSKAPER

 
BOKSTAVSLEKEN

Man bestämmer en kategori tex: flicknamn, städer, länder, djur eller växter. Den som börjar säger ett ord. Om man bestämde att kategorin var flicknamn så kanske personen säger Alva och då ska nästa person säga ett flicknamn på den bokstaven som Alva slutar på alltså A och då säger nästa kanske "Astrid" och då ska nästa säga något på D osv..
Tips av: Amanda, 13 år
 

ASSOCIATIONSLEK
1. Välj ut en i bilen som ska börja. Välj även ut en domare.
2. Den som börjar får välja ett ord (t.ex. hår, blomma, äpple...) detta ordet som spelare 1 väljer ska ha ett sammanhang med nästa ord, som spelare 2 ska säga. Alltså, om spelare 1 säger blomma, kan spelare 2 säga nektar.
3. Man åker ut genom att till slut inte komma på något som hänger ihop med det andra ordet. Den som vinner får bestämma något som förlorarna ska göra (t.ex. pinsamt).
Tips av: Lina, 11 år
 

SÅNGLEK
En är domare, den personen säger en bokstav. Då ska dom andra i bilen sjunga en låt som börjar på den bokstaven - antingen i första ordet, i låten eller första ordet i refrängen. T ex, S, då kan man sjunga början på "Sommaren är kort".
Tips av: Tilda, 12 år
 
 

ANDRA BRA LEKAR

 
STEN, SAX, PÅSE
Tips av:
Erik, 11 år
 

HÄNGA GUBBE
Förberedelser:
papper, penna
Man kan leka hänga-gubbe. Man tar med sig ett block med papper och en penna. Man kan vara hur många man vill på den leken. En tänker på ett ord och drar så många streck på pappret som ordet har bokstäver. Sen ska de andra säga en massa bokstäver tills de vet ordet. Finns inte bokstaven med ritar man ett, huvud, hals och så vidare. Om de inte hinner gissa på rätt ord blir gubben hängd. Den dom gissar fram ordet tänka på ett ord nästa gång. Det går så hela tiden så alla får göra det någon gång.
Tips av: Nashwa, 12 år
 

ETT SKEPP KOMMER LASTAT MED...
Tips av: Filip, 9 år
 
 

Skriv ut