Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sveriges Radions samlade nyheter och reportage om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986.
Strålningen mäts fortfarande

25 år efter Tjernobyl

Publicerat måndag 11 april 2011 kl 16.12
1 av 2
2 av 2
FALMA provtagning mäter radioaktiviteten i askavfall från Gävle Energi. Det är nu 25 år sedan kärnkraftsolyckan Tjernobyl. Gävle med omnejd var området som fick störst radioaktivt nedfall. Foto: Anders Wiklund/Scanpix


Det var många människor som påverkades av kärnkraftsolyckan i Tjernobyl för 25 år sen. Branden i reaktorn gjorde att ett radioaktivt moln bildades som spreds över stora delar av Europa. I Sverige var speciellt Gävle drabbat. Men också Sundsvall och stora delar av Västernorrland och Västerbottens län.

Fortfarande är människor i Gävletrakten påverkade av Tjernobylolyckan. Det finns kvar strålning som har orsakts av kärnkraftsolyckan. Ceciumet från Tjernobyl går att hitta i svampar, älgkött och fiskar i sjöarna.

Och det finns i människors medvetande. Oro för att drabbas av cancer på grund av Tjernobyl.

En obehagskänsla som gör att människor inte plockar svamp och bär i skogarna - utan att tänka på Tjernobyl.

Det görs regelbundet mätningar. Mätningar på gäddor till exempel. De visar att det är stora skillnader mellan olika sjöari Gävle kommun.På en del ställen har fiskarna väldigt låg strålning. Men i andra sjöar ligger snittet på de gäddor som fångades omkring gränsvärdet på 1500 becquerell per kilo - som är gränsen för när fisk, vilt och bär får säljas. Enstaka gäddor hade så mycket som 3000 och upp till 4000 becquerell. Långt över gränsvärdet alltså.

Svamp som plockas i Gävle kommun innehåller också cecium från Tjernobyl. De senaste mätningarna visar på att kantareller har i snitt omkring 500 becquerell per kilo - och trattkantareller har omkring 1000 becqerell. Alltså under gränsvärdet. Men enstaka svampar kan ligga över.

Älgar och rådjur som skjuts i Gävleområdet strålar också.Rådjuren har högre halter cecium, troligen beroende på att rådjuren äter mer svamp än älgarna. De provtagningar som gjordes under älgjakten 2010 visar att älgköttet i Gävle hade i snitt 650 becquerell per kilo.

En bra bit under gränsvärdet.

Men var tjugonde älg låg över gränsvärdet på 1500 becqerell. Det som ligger över gränsvärdet är inte förbjudet att äta. Men man får inte sälja älgkött, svamp eller fisk som ligger över.

Ett program av Martin Hult, reporter vid Sveriges Radio Gävleborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".