Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.

Språket 2/9 Hjälpmedel för döva och hexameter bl a

Publicerat tisdag 2 september 2003 kl 11.35

Ett nytt tekniskt hjälpmedel, talpennan med scanner, textskärm och talsyntes och med svensk och engelsk ordbok i "minnet", kan hjälpa dyslektiker och även döva.

-Vi blev förvånade när vi fick reda på att döva kan ha nytta av vår talande penna, säger Kaj Enroth vid företaget Ydis som saluför pennan. Det är pennans ordboksfunktion, som utifrån böjningsformen i texten letar fram uppslagsordet i dess huvudform och erbjuder ordbokens förklaring till ordet, som kan vara till nytta för döva med bristande kunskaper i svenska.
Kristina Svartholm är professor i svenska som andraspråk för döva vid Stockholms universitet och bekräftar att traditionell skolundervisningen i många länder gör att dövas kunskaper i andraspråket ofta brister. I Sverige, där man numera använder teckenspråket som bas i utbildningen och därifrån gör jämförelser med svenska språket, blir kunskaperna bättre. Dagens specialskola ger nästan 60 procent av de döva bra kunskaper i svenska - det är en hög siffra i internationell jämförelse, säger Kristina Svartholm.
Professor Eva Lilja beskriver versmåttet hexameter, med ljudande exepel från Runeberg och Strindberg.
Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor om lånord: research, curator, "meal", "syvende og sidst" och frustrerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".