Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.

Språket 24/2 Om den begripliga ordboken och förekomsten av ordet "neger" bl a

Publicerat torsdag 19 februari 2004 kl 13.50

John Sinclair, professor emeritus vid universitet i Birmingham i England, talar om arbetet bakom den första ”Collin’s Cobuild Dictionary” från 1987.

Denna ordbok lanserade ett nytt sätt att förklara ord. Genom att bygga på en stor textmassa (korpus) kan ordboken ge autentiska meningar där ordet ingår och på så vis ge en mycket mera exakt bild av ett ords alla användningar. John Sinclair berättar om det praktiska arbetet i början av 80-talet, då datalagring av text inte var så utbyggd som idag. Man skannade in text i treskift för denna första upplaga, och startade med en miljon ord och ungefär fem förekomster i texten av varje ord. Moderna ordböcker bygger ofta på korpusar av 500 miljoner ord och mer, och på flera hundra belägg av ett ord. -Då är det möjligt att verkligen komma åt de flesta av ett ords betydelser, säger John Sinclair. -Ett ords användsbarhet ryms inte enbart i ordet, utan måste anges i dess förhållande till andra ord. Detta var det nya i tänkandet, fast det idag verkar så självklart, säger han.

Sverige hade tidigt en ledande roll i utveckligen av korpusar, och den svenska ”språkbanken”, roman- och tidningstext, används i nästan varje Språket-program av professor Lars-Gunnar Andersson. Så också denna vecka, då språkbanken får ge besked om hur vanligt ordet ”neger” är i moderna media. Det visar sig att ordet nu inte alls används i neutral rapportering i tidningar (vilket skedde 1965). I den mån det förekommer i senare års tidningstext, handlar det om en diskussion om själva ordet.  Och samtalet om ordet i just detta program är föranlett av att SAOL (Svenska akademiens ordlista) blivit anmäld till diskrimineringsombudsmannen, DO, för att den tar upp ordet.

En lyssnare får besked om uttrycket ”i storleksordningen” - idag ofta synonymt med ”ungefär”; en annan frågar om det verkligen heter ett seminarie, kalendarie, etc, och får svaret att det gör det inte - kalendarium ska det vara - men att felet är ganska vanligt i den informella text man hittar på sökmotorn Google på nätet. Slutligen diskuteras vanligheten hos moderorden ”logistik” och ”ultimat”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".