Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.

Språket 23/3 Om ord med gamla och nya betydelser

Publicerat tisdag 23 mars 2004 kl 11.11

Sveriges generalkonsul i Istanbul Ingmar Karlsson om orden ”muslimsk” resp. ”islamistik”: en muslimsk organisation har att göra med kultursfären, medan en islamistisk organisation betecknar en politisk rörelse, med en politiserad religion. Han talar också om att beteckningen ”muslim” inte nödvändigtvis avser en troende människa. Muslimska invandrare i Sverige, ex vis, kommer från muslimska länder men kan själva vara sekulariserade.

Vi fortsätter en tidigare diskussion om att ”återta” kränkande ord, denna gång med exemplet ”Mongomagasinet”. Så avsåg SVT att kalla sitt nya samhällsprogram om handikappfrågor, men efter starka protester drog man tillbaka namnförslaget och lanserade ”CP-magasinet”. Judith Timoney är webbredaktör för Svenska Downföreningen och mamma till ett barn med Down’s syndrom och hon talar om svårigheten för en svag grupp att själv ge ett kränkande ord ”nytt” innehåll.
Professor LarsGunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor om gamla ord med nya innehåll:
-”förkovra sig” sa Karl-Oskar i Utvandrarna. Han menade ”förbättra sina levnadsvillkor”.
-en brevskrivare har en kollega som säger ”mitt choklad” och vill ha hjälp att rätta henne: Men, nej : ”mitt choklad” är en gammal form, som kanske överlevt på sina håll. Det är inte ovanligt med genus-skillnander regionalt.
-”vitvaror” betydde förr underkläder, numera kyl-,frys- och dylika apparater.
-är barnmorskan morsk? Nej, troligen är ordet bildat på ”moder” med tillägget -ska.
Erik Wellanders språkvårdspris går i år till två engelsmän som skrivit en svenska grammatik. ”Swedish. A Comprehensive Grammar” Ian Hinchliffe och Philip Holmes berättar om intresset för att studera svenska utomlands.
I Svenska språknämndens motivering till pris står bl a : Boken anlägger ett värdefullt itifrånperspektiv på svenskan som även modersmålstalare kan ha nytta av.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".