Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.

Språket 15/11 Om Språkriktighetsboken, språkpristagare och ord på väg in i ordboken.

Publicerat tisdag 15 november 2005 kl 11.36

Årets mottagare av Sveriges Radios språkpris är som vanligt två. Priset för riksradiomedverkande går till Christer Lundberg, SR P3 Göteborg - ”Med varm ton och underfundigt berättande styr han effektivt sitt program och umgås prestigelöst med sina gäster och lyssnare.”   
Priset för journalist i de lokala kanalerna hamnar hos Eva Toivonen, nyhetsredaktionen, SR Radio Stockholm - ”Med variation i sina formuleringar och osviklig känsla för paus, betoning och tempo gör hon nyheten begriplig och intressant.”
Jan Svanlund, som lett arbetet med den nya ”Språkriktighetsboken” talar om filosofin bakom.
Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor:

Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor
-En lyssnare berättar att han stött på ett för honom okänt ord i bilannonser: vidgjord. Där finns formuleringar som ”mycket vidgjord”. Är detta ett dialektalt ord, eller har det fått regional användning?
Lars-Gunnar Andersson känner till formuleringen ”göra vid”, men inte ”vidgjord”. Däremot hittar han på nätet många belägg, ur bilannonser, men också om en pudel som tycker om att bli ompysslad och ”vidgjord”. En brud som inför bröllopet blev vidgjord och en tomt som inte var vidgjord! Av beläggen på nätet är alltför många från Skåne för att det ska vara en tillfällighet – ordet är troligen vanligare i södra Sverige.
Det kommer att finnas med i nästa upplaga av Svenska akademiens ordlista, SAOL, som kommer nästa år. Och ordet har förresten gamla anor: Svenska akademiens ordbok, SAOB, skriver bl a , under ”göra” om uttrycket ”göra vid”.
- Är envägs- verkligen svenska, eller är det en slööversättning av engelskans ”one-way”. Han hörde oss säga ”envägskommunikation” nyligen.
Ordet finns i svenska ordböcker, men är troligen en översättning från engelskan. Det lanserades på 60-talet. Mönstret finns i andra sammansättningar: envägsbiljett, tvåvägskorsning, etc. , och är rätt flitigt använt. Ett nytt mönster, och ett användbart mönster!
En annan lyssnare undrar om ordet ”allsmäktig” utgått ur ordlistan, för det finns väl inte med i senaste bibelöversättningen?
 - Jo, de finns det faktiskt, men kanske inte i riktigt lika många fall som i den äldre. (Den som vill kan gå in på www.bibeln.se  och läsa om den nya översättningen.)  Det finns också en inte alltför ovanlig profan användning av ordet allsmäktig: ”en allsmäktig övervakare bakom spakarna” (på en arbetsplats).
- Ordet ok används ju mer och mer. Kan det betraktas som slangord, undrar en lyssnare.
Ja, ordlistor, som SAOL, ger ibland markeringen ”vard.” för vardaglig. Ser man under ok, kan man läsa att det är en interjektion, men det står inte någon markering ”vard.” vilket leder till slutsatsen att ordet inte är slang idag. (Det används även som adjektiv, liksom substantiv och verb, okeja)
- En lyssnare undrar om ett uttryck som folkpartiledare använde i slutet ”fetbort”. Vad betyder det?
- Fet- i fetbort, liksom tok- i tokrätt i samma yttrande, är allmänt förstärkande förled. Dessa ord däremot ungdomliga slanguttryck. De flesta i folkpartiledarens ålder använder dem inte!
Nästa brevskrivare är en reporter som använt ordet fastighet i en artikel ”övergivna katter på en fastighet”, men korrekturet ändrade texten till ”vid en fastighet”. –Visst är väl fastighet ett stycke jord, skriver han?
-Ja, det är det. En fastighet är definierat som ett markområde med byggnader. Men det har kommit att uppfattas som synonymt med  ”byggnad”. Det är alltså rätt att skriva ”på en fastighet”, men kanske inte helt lämpligt. Och eventuella missförstånd kan ju undvikas genom att skriva ”på en tomt”!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".