Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Hur språk används och förändras. Här kan du som lyssnare ställa dina frågor om språk.

Språket den 24 oktober Om turkietturkiskan, kurdiskan och lyssnarfrågor om förbryllande företeelser

Publicerat tisdag 24 oktober 2006 kl 11.00

Dagens unga i Turkiet kan inte förstå den litteratur som skrevs före 1930-talet. Lars Johanson, professor i turkologi, berättar om de stora reformerna av turkietturkiskan som landets förste president Kemal Atatürk genomförde.
Journalisten och författaren Kurdo Baksi talar om sin oro för det kurdiska språkets ställning i Turkiet. Sedan det blev tillåtet att undervisa på kurdiska 2002, ställer åter myndigheterna i Turkiet upp hinder för dem som vill  undervisa på kurdiska.
Professor Lars-Gunnar Andersson besvarar lyssnarfrågor.
Många brev från Västerbotten och södra Norrbotten berättar om hur man kan dela upp ordet behöva och säga : ’be int’hövs’ i stället för ’behövs inte’.
En lyssnare skickar in flera klipp ur dagstidningar där infinitivformen ’vara’ blivit ’var’ – som i ’han kan var den rätte för dig’. Stavfel eller en ny trend? Vi vet inte.
Citatet ’han har inte åstadkommit ett väldigt bra resultat’ som en lyssnare skickat in föranleder en diskussion om ’negativa polaritetstermer’, ord som dyker upp i olika former i nekande och jakande satser. Diskussion också om:
- ordparet närvaro-frånvaro och närvara-frånvara (det senare ordet ännu inte i neutral text).
- ”Världens längsta lina” men ”världens mest avlånga land”. Varför?
-Heter det timbanker eller timbankar?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".