Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...

Har potatisen nån framtid?

Publicerat tisdag 29 maj 2007 kl 12.19
Foto: Åsa Westerlund/Scanpix

P1 torsdag 21 juni kl 12.10 och 23.07

Vi äter allt mindre potatis. Trenden har varit tydlig ända sen 60-talet. Det har talats om den stressade potatisen med usel kvalitet - och på senare tid har potatisen blivit utskälld av GI-folket för att den höjer blodsockret.

Men potatisen är bättre än sitt rykte. Och det finns ingen anledning att sluta äta kokt potatis.

Det är slutsatsen av Margareta Leemans forskning. Hon disputerade i höstas med en avhandling i industriell näringslära och kunde visa att det går att sänka GI-värde ordentligt genom att t ex servera potatisen kyld och med vinägrett-sås.

I programmet möter vi också potatisbonden Anders Hugosson i Torekov som satsar på delikatesspotatis och matdebattören Marit Paulsen.

Redaktör Anna-Brita Lindqvist
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".