Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
VETANDETS VÄRLD, ONS 18 MARS

Darwins misslyckade läkarstudier

Publicerat onsdag 18 mars 2009 kl 11.00
1 av 2
Biologen Geoff Swinney och Ivar Grydeland, NRK
2 av 2
Slottet i Edinburgh. FOTO: IVAR GRYDELAND/NRK

I serien ”I Darwins fotspår”, följer den norska journalisten Ivar Grydeland i spåren efter Darwins uppväxtår.

När Charles Darwin var 16 år gammal reste han till den skotska huvudstaden Edinburgh, för att läsa medicin. Men det var två års misslyckade läkarstudier.

Istället ägnade han sig åt naturen. Han studerade djur och växter, bland annat i den närbelägna fjorden och publicerade sin första vetenskapliga artikel om alger, när han bara var 19 år.

På 1820-talet var Edinburgh en av Europas främsta lärosäten. Ett universitet med starka förbindelser med kontinenten, mycket bättre än de andra universiteten på öarna. Edinburgh var dessutom staden där Darwins far Robert och farfadern Erasmus hade studerat medicin. Han bodde med sin äldre bror, som också hette Ersmus.

I ett brev till sin sin far den 23 oktober 1825, kan man läsa:

”Vi flyttade in igår eftermiddag. Lägenheten är fin och ligger nära universitetet. Vår husmor, Mrs Mackay, är en vänlig gammal dam, hövlig och omtänksam. Vi betalar ett pund och sex shilling för två fina och ljus sovrum. Plus ett fint vardagsrum. Förresten: Ljusa sovrum är en sällsynthet här i Edinburgh. Vanligtvis finns bara trånga krypin där det varken finns ljus eller luft.”

Hösten 1826 reste storebror Erasmus bort för att fullgöra sina läkarstudier, och 17 år gammal var Charles ensam i Edinburgh. Då försvinner också hans intresse för att studera medicin. I bibliotekets rullar kan man läsa att han inte kvitterade ut en endaste bok under hela sitt andra år vid universitetet i Edinburgh.

Operation utan bedövning
Dessutom bevistar han också ett par operationer. De går inte så bra. Det här är ju innan bedövningarnas tid och efter att ha genomlevt en operation på ett barn, bestämde han sig: aldrig mer. Dessutom, säger guiden och biologen Geoff Swinney, inser Darwin nu, när hans pappa dör, att han kommer att bli en förmögen man som aldrig kommer att behöva arbeta för sin lön. Så varför då utbilda sig till läkare - när det inte intresserar honom? Det var ju betydligt mer intressant med naturhistoria.

Det var här, i museet, som vetenskapsmannen växte fram, säger Geoff Swinney.

Alger
I mars 1827 presenterar den 18-årige Charles Darwin, sin första vetenskapliga artikel. Det var i ett sällskap, kallat det Plinean Society. Artikeln handlade om en organism som kallas flustra, mossdjur på svenska, små koloniskapande alger som lever på skuggiga stenar i haven.

Expeditionerna runt Edinburgh, gick bland annat till hamnen Newhaven, numera en del av Edinburgh. På Darwins tid var det en fiskeby 5 kilometer norr om staden. I den smalaste delen av Skottland. Från öst går den djupa fjorden Firth of Forth rätt in från Nordsjön. Ut hit drog Charles Darwin ofta under sina två år i Edinburgh. Denna lilla vackra hamn fick studenterna lära sig att samla, transportera, bevara och artbestämma olika arter.

Och kanske har Charles Darwin också suttit på kanten av en brygga i Newhaven, med en hink med vattendjur som skulle med tillbaka till universitet.

Ivar Grydeland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".