Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
VETANDETS VÄRLD, TIS 2 FEB

Att twittra på hjälp. Om sociala medier vid katastrofer.

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 11.00
1 av 3
En av de sista överlevande ur rasmassorna, Wismond Exantus, fick mer hjälp via twitter. Foto: Gerald Herbert/Scanpix
2 av 3
3 av 3

Vid jordbävningen i Haiti spelade sociala medier som Twitter och Facebook en stor roll både för att dra in pengar till hjälporganisationer och för att direkt bidra till att människor kunde räddas. En av dem som plötsligt fann sig i en ny roll var en ung grafisk designer, Karl Jean-Jeune, som via Twitter bland annat bidrog till att en man kunde räddas ur ett hotell efter elva dagar, samma dag som letandet efter överlevande hade blåsts av.


I Vetandets värld diskuterar vi om sociala mediers ökande betydelse vid kriser och katastrofer och hur hjälporganisationer och myndigheter kan dra nytta av det.  Med i studion är Lina Eidmark , webbansvarig och twittrare på hjälporganisationen , Svante Werger, kommunikationsdirektör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, och Annika Lidne, konsult specialiserad på sociala medier.

Vi hör också Karl Jean-Jeune och journalisten på Radio 1 i Port-Au-Prince, Carel Pedre, som båda bidrog till att sprida informationen om en av de sista överlevarna i rasmassorna.  Timo Luege, webbansvarig från Internationella Röda korset berättar att de flesta hjälporganisationer följer sociala medier, men tycker att de skulle kunna gå ihop för att bli bättre på att söka information via just de kanalerna.

Karl Jean-Jeune som är grafisk designer berättar att han förändrats av de senaste veckornas engagemang, och numera gärna vill börja ägna sig åt något som känns viktigare. Med sina kunskaper om internet och nya kommunikationsmöjligheter har han förstått hur långt efter haitiska medier ligger. Nu vill han bli journalist som med hjälp av ny teknik kan från Haiti när de utländska journalisterna försvunnit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".