Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
VETANDETS VÄRLD 17 FEB

Ny chans för "Smarta hem"

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 11.00
1 av 2
Oskar Jonsson vid Hjälpmedelsinstitutet visar "smart hem"-teknik.
2 av 2

För snart tio år upphaussades smarta, intelligenta hem. Man tänkte sig att IT skulle hjälpa de boende att hålla koll på allt i bostaden, till exempel att spisen och vattnet stängs av när man går ut och låser ytterdörrn. Fler pionjärprojekt sattes igång, men idag är de avvecklade.

Nu ser vi tendenser till nya satsningar på "smarta hem". Inom seniorboende och omsorg kan den smarta tekniken vara besparande. I allmännyttans bostadsbolag grunnar man på hur tekniken kan minska energiåtgången.

KTH-forskaren Greger Sandström har doktorerat på just "smarta hem" och enligt honom kan vi vänta oss mycket mer av den här tekniken framöver. Hans avhandling visar att de boende överlag uppskattade den nya tekniken, till exempel bortalåset, där spisen och vattnet stängs av när går ut och låser ytterdörren. Men när leverantörerna till systemen försvann från marknaden – på grund av it-kraschen 2001 - försvann också underhållet och systemen avvecklades.

Nu testas åter "smarta hem"-teknik, så kanske har idéerna en ny chans. Men nu med mera inriktning på miljö och energisparande.

I Vetendets värld hör vi experten på boendeteknik på SABO (de allmännyttiga bostadsbolagens intresseorganisation), som säger att bostadsbolaget i Göteborg på försök har installerat utrustning för hålla reda på el- och vattenförbrukning i flera hundra lägenheter.

Tillsammans med Hjälpmedelsinstitutets Oskar Jonsson besöker vi också en av Hjälpmedelsinstitutets visningslägenheter. Där har "smart hem"-teknik i första hand syftet att vara till hjälp för personer med funktionshinder, bland annat demens.

Referens:
Sandström, Greger. "Smart Homes and User Values - Long-term evaluation of IT-services in Residential and Single Family Dwellings". Doktorsavhandling vid KTH, Stockholm 2009.

Länkar:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".