Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...

Nanocellulosa reder såsen

Publicerat måndag 14 juni 2010 kl 11.00
Mikael Ankerfors på skogsindustrins forskningsinstitut Inventia med nanocellulosa. Foto: Johan Thorstenson

Träsmak får en helt ny innebörd med nanocellulosa som konsistensgivare i maten. Den fungerar alldeles utmärkt som ett light-alternativ till stärkelse. Nanocellulosan kan också ersätta plast i många förpackningar. Det går att göra en tät genomskinlig film av den eller lägga som tätskikt på kartong. Den stora fördelen är att man kastar nästan rent trä i soptunnan och att alltsammans är förnyelsebart.

Att det finns värdefulla fibrer i nanostorlek i trä, så kallade fibriller, har man vetat länge. Problemet har varit att det har gått åt oerhört mycket energi för att få ut dem.

En nyutvecklad förbehandling av träet har reducerat energiåtgången med 98 % och gör nanocellulosan ekonomiskt gångbar. Vi besöker en pilotfabrik som byggs vid KTH i Stockholm och träffar forskaren Mikael Ankerfors.

Ledband och senor är ett annat användningsområde för nanocellulosa som en forskargrupp vid Luleå tekniska universitet arbetar med. Där fungerar nanofibrerna som armering och tillsammans med proteinet kollagen blir det ett starkt material som kroppen accepterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".