Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Vetandets värld ons 4 aug

Klimatmanipulering - Ingenjörskonst räddar klimatet

Publicerat onsdag 4 augusti 2010 kl 11.00
Ingenjörer hoppas kunna minska klimatförändringarna med olika mer el mindre spektakulära idéer. Foto: Bruno Befreetv

Hur ska vi rädda klimatet när förhandlingarna om utsläppsminskningar går så trögt? Ingenjörskonst svarar en del, och det är också temat för dagens Vetandets Värld.

På engelska går idéerna under samlingsnamnet geo-engineering; olika metoder för att medvetet manipulera klimatet för att hejda den globala uppvärmningen. Listan över förslag är lång, och många är bara på idéstadiet och långt ifrån verklighet.

Till exempel föreslås att svavelpartiklar ska sprutas ut i atmosfären för att reflektera tillbaka solljuset till rymden. Eller så kan speglar som placerats ut i rymden göra det.

Jättelika koldioxiddammsugare lite här och var är en annan idé som förs fram. De dyra maskinerna ska tömma luften på koldioxid är tanken. Eller så kan man satsa på storskalig gödsling av haven, så att algblomningar ska explodera, och suga upp koldioxid i massor.

En anledning till att intresset för de här metoderna har ökat är att planeten fortsätter att bli varmare och varmare

Det som hänt de senaste åren är att fler och fler forskare blir anhängare av de här tankarna. Situationen för klimatet har blivit så desperat att detta kan bli nödvändigt - trots de risker som finns förknippade med några av de mest effektiva metoderna.

– Jag upplever en stor förändring, framför allt inom vetenskapssamhället bara de senaste tio åren, där geo-engineering tidigare i princip var en svordom, säger professor Johan Rockström, chef för Stockholm Environment Institute.

– En anledning till att intresset för de här metoderna har ökat är att planeten fortsätter att bli varmare och varmare, samtidigt som utsläppen ökar mer och mer, säger professor Ken Caldeira på Carnegie-institutet vid Stanford universitetet i USA.

Den brittiska vetenskapsakademien Royal Society har vägt för- och nackdelar med idéerna kring geo-engineering i en omfattande vetenskaplig genomgång som presenterades i september 2009.

Här bedöms de metoder som minskar solinstrålningen till vår planet sammantaget som de mest effektiva. Svavel i stratosfären är en metod som väcker stort intresse. Ett annat förslag är att göra molnen över haven vitare och alltså mer solljusreflekterande.

De här metoderna kan ge snabba resultat på jordens temperatur, inom bara några år från det att de börjar användas. Och det är förhållandevis billigt. Många fördelar alltså, men riskerna med de här metoderna ses som stora och svårbedömda.

Därför säger Royal Societys rapportförfattare att den andra gruppen metoder är att föredra. Alltså de som handlar om att minska mängden växthusgaser i atmosfären genom att lagra koldioxid.

De här metoderna bedömer Royal Society har ganska låg risk för negativa bieffekter. Men nackdelen är att de verkar långsamt. Det kan dröja flera decennier innan man kan se nån förändrad temperatur på jorden. Dessutom är metoderna dyra.

Sammanfattningsvis tycks ingen av idéerna kring geo-engineering innebära en optimal lösning på våra klimatproblem.

Antingen effektivt och billigt men farligt, eller mindre riskabelt men dyrt och inte så effektfullt.

Programmet är en repris från 20100505.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".