Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Vetandets värld, fre 18 juni

Monarkins informella makt

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 11.00
Daniel Westling och kronprinsessan Victoria gifter sig den 19 juni.

Den 19 juni gifter sig kronprinsessan Victoria – en händelse som i medierna oftast beskrivs som en viktig, rolig och länge emotsedd händelse i nationen. Men nya undersökningar visar att drygt var femte svensk tycker att monarkin bör avskaffas. I Vetandets värld möter vi statsvetaren Cecilia Åse som menar att det finns många paradoxer kring monarki och demokrati och att kungafamiljens informella makt är stor.

Kungafamiljen fungerar som ett värdefullt varumärke och en enande nationell symbol för landet Sverige, och opinionsmätning efter opinionsmätning har genom åren gett monarkin starkt stöd bland befolkningen.

Men kanske kan en rörelse i folkdjupet nu skönjas. Undersökningsorganisationen SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar i sin senaste mätning att medan 68 procent av svenskarna år 2003 sade sig vilja behålla monarkin, så är den andelen i fjol nere på 56 procent. Mer än var femte svensk, 22 procent, vill numera avskaffa monarkin och lika många har ingen åsikt om monarkin bör behållas eller avskaffas.

I fjol kom statsvetaren Cecilia Åse från Stockholms universitet ut med sin bok "Monarkins makt – nationell gemenskap i svensk demokrati". Hon har ur statsvetenskaplig synvinkel granskat monarkin och vill med sin bok utmana bilden av den svenska monarkin som politiskt ointressant och oförarglig.

– Det finns många paradoxer kring monarki och demokrati. Det politiska Sverige har enats kring uppfattningen att kungafamiljen står över politiken. Därmed blir deras symbolvärde mycket stort, liksom den informella makten, menar Cecilia Åse.

Programmet är en repris från 20100526.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".