Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...
Vetandets värld, mån 25 okt

Polarforskningens huvudstad

Publicerat måndag 25 oktober 2010 kl 11.00
Ny-Ålesund. Foto: Mats Carlsson-Lénart/SR

Ett gammalt gruvsamhälle vid en vacker fjord är förutom att det är världens nordligaste by också en mycket eftertraktad plats bland polarforskare från hela världen. Följ med Vetandets värld till en av den internationella polarforskningens huvudorter, Ny-Ålesund på Spetsbergen.

Ny-Ålesunds position är 78° 55´ N, 11° 56´ E. Längre norrut än någon annan plats med permanent befolkning. De enda mänskliga utposter som ligger längre norrut är militärbasen Alert i Kanada och Station Nord på Grönland, känd som bas för Siriuspatrullen.

Ny-Ålesund ligger mycket vackert vid Kongsfjorden på Spetsbergens västra kust. Orten grundades som gruvsamhälle på 1910-talet men efter flera svåra gruvolyckor stängdes gruvorna 1962 och sakta men säkert blev Ny-Ålesund i stället ett polarforskningscentrum.

Norsk Polarinstitutt etablerade en forskningsstation på platsen 1968 och nu finns 11 permanenta forskningsstationer i byn, den senaste är den indiska stationen som öppnade 2008. Sommartid kommer så många som 150 forskare till Ny-Ålesund från en rad olika länder. Djur, växter, is, vatten, fisk, fåglar, berg och luft – allt utforskas i Ny-Ålesund.

Följ med Vetandets värld till Zeppelin-stationen som ligger på ett berg 500 meter ovanför själva byn. Zeppelin är en välbekant klimat- och miljöövervakningsstation som delvis finansieras och drivs av Sverige genom Naturvårdsverket och Stockholms universitet.

I programmet medverkar bland andra Kim Holmén, svensk miljöforskare som sedan 2004 håller en av de högsta befattningarna i den ärevördiga norska polarforskningen. Holmén är forskningsdirektör vid Norsk Polarinstitutt i Tromsö och som sådan en tongivande person i det vetenskapliga samarbetet mellan olika länders forskare i Ny-Ålesund.

– Tillsammans driver vi projekt och kommer längre i forskningen än vad vi hade gjort om vi forskat på egen hand, säger Kim Holmén.

Han understryker också Ny-Ålesunds roll som brobyggare mellan forskare och länder från olika delar av världen, t ex mellan Asien och Europa.

– Ny-Ålesund spelar en mycket större roll än man kan tro, säger Kim Holmén i Vetandets värld.

Förutom Kim Holmén medverkar också Nick Cox, stationschef British Antarctic Survey och Roger Jakobsen, VD Kings Bay AS.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".