Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Om vetenskap, forskningsrön och ny teknik som förändrar vår värld. Varje vardag ger programmet fördjupning...

Att läsa kroppar - om diagnostik på 1800-talet

Publicerat måndag 1 november 2004 kl 08.23
Sjukdomsansikte, ur Carl Fervers "Der Ausdruck des Kranken" (1935)

Tisdag 2 november kl 12:10

I en tämligen nyutkommen bok med titeln Tecknen - läkaren och konsten att läsa kroppar berättar Karin Johannisson, professor i idé-och lärdomshistoria vid Uppsala universitet, om diagnostiska metoder och om möten mellan patienter och läkare, så som kunde te sig under 1800-talet och en bit in på förra århundradet.

Palpering, touchering, auskultation, perkussion - 1800-talets diagnostiska tekniker kan tyckas primitiva - nästan gissningsmässiga - man kan undra om läkarna verkligen fick fram någon relevant information på de här sätten... Men man kan i alla fall konstatera att de gick vetenskapligt tillväga i så måtto att knackning, kroppsdelsknådning och så vidare fick nåt slags facit i samband med att patienter obducerades. Då kunde man se och kontrollera hur rätt man haft i att den där knackningen i bröstkorgen som gav den där speciella klangen verkligen hängde samman med till exempel vätskeansamling i vänstra lungan.

På så vis kan man kanske säga att 1800-talets medicinutövning i stora stycken liknade den vi har idag, men på en avsevärt lägre teknisk och kunskapsmässig nivå, där läkarens högst personliga varseblivning, det han såg, hörde, kände - till och med det han kunde lukta sig till - var de viktigaste redskapen.

Redaktör: Peter Lundström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".