Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
Veckomagasinet

Misstänkt barnadråp, is och arg apa

Publicerat fredag 13 mars 2009 kl 13.50
1 av 6
Isströmmar gör att havsnivåerna kanske ökar med en meter. Foto Knut Snare/Scanpix.
2 av 6
Dorthe Dahl Jensen om isströmmar
3 av 6
Pete Smith, från universitetet i Aberdeen i Skottland.
4 av 6
Försvarsadvokaten Björn Hurtig vid häktningsförhandlingarna där den för dråp misstänkta barnläkaren släpptes fri ( skymd av Hurtig). Foto:Claudio Bresciani
5 av 6
I lugn och ro samlar chimpansen in sina föremål för att senare kasta på åskådarna. Foto Furuvik Zoo
6 av 6
Föremål som schimpansen samlar på sig. Foto Furuvik

Veckomagasinet om forskningen kring förtidigt födda och hur deras liv kan avslutas, apropå misstänkta barndråpet i Solna.  Snabba isströmmar och krympande glaciärer ett viktigt tema på klimatmötet i Köpenhamn.
Apan i Furuvik planerar för sin ilska när han är lugn. I Frankrike hoppas man att elbilen ska revolutionera stadstrafiken.

Misstänkta barnadråpet vid barnsjukhuset i Solna

I veckan har det varit mycket uppmärksamhet kring rättsfallet med ett för tidigt fött barn vars liv avslutades vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna, där en barnläkare är misstänkt för dråp.

Rättsläkare har vid obduktionen hittat läkemedlet tiopental i den lilla flickans kropp. Tiopental finns inte i Socialstyrelsens rekommendationer för smärtbehandling i livets slutskede.

Stellan Håkansson i Umeå, som är ordförande i neonatalsektionen för svenska barnläkare, berättar om forskningen kring för tidigt födda barn. Lennart Forslund, tidigare narkosläkare och nu på Läkemedelsverket berättar om tiopentals verkan.

Referenser:
Noninitiation or Withdrawal of Intensive Care for High-Risk Newborns, Pediatrics, Feb 2007; 119: 401 - 403.

Noninitiation or Withdrawal of Intensive Care for High-Risk Newborns: In Reply, Edward F. Bell, et al, PEDIATRICS Vol. 119 No. 6 June 2007, pp. 1267-1269, doi:10.1542/peds.2007-0916 

Inadequate anaesthesia in lethal injection for execution, Koniaris LG et al, Lancet 2005 apr, 16-22;365(9468):1421-4


 

Klimatmöte om isströmmar och aktioner

I torsdags avslutades det stora klimatforskarmötet i Köpenhamn, där tvåtusen forskare från hela världen samlade den senaste kunskapen om klimatet. De skulle enas om budskap att skicka med till de politiker som senare i år ska uppdatera Kyotoavtalet.  Camilla Widebeck  just hemkommen från mötet, berättar om forskarnas huvudbudskap till politikerna som bland annat handlade om höjda havsnivåer, isströmmar och åtgärder som forskarna Pete Smith och Dorthe Dahl Jensen berättar om.

Elbilar kan förändra stadsbilden

En metod att minska utsläppen kanske kan vara elbilen, som ännu inte har fått sitt definitiva genombrott. Men ett nytt koncept som går ut på att hyra en elbil på ett lika enkelt vis som när man hyr en cykel, kan nu komma att förändra städernas biltrafik. Det spår flera specialister i Frankrike, sedan en ny elbilsmodell, F-Cityn, uppmärksammats på olika bilmässor. Den har dessutom avtagbara batterier som vid ett byte bara tar femton minuter. Vår reporter Johan Tollgerdt frågade Marguerite, som står vid ett cykelställ i Paris om hon skulle kunna vara intresserad av att hyra en elbil om det gick att hämta och lämna den nästintill var man vill.

Schimpansen Santino planerar attack i lugn och ro

I veckan presenterade forskare från Lund resultat som visar att schimpanser spontant kan göra upp planer inför framtiden. Forskningsresultaten publicerades i tidskriften Current Biology och beskriver hur en schimpanshanne lugnt och metodiskt samlar stenar varje morgon, stenar som han senare under dagen kastar mot besökarna i rena raseriutbrott.  Det nya är att schimpanshannen i ett sinnestillstånd gör upp planer för ett annat tillstånd, som han vet kommer att infalla senare under dagen.  Mathias Osvath är kognitionsforskare vid Lunds universitet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".