Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Ny medicin för reumatiker, musslor renar Östersjön, och hur uppstod vårt kulturarv

Publicerat fredag 5 juni 2009 kl 12.09
Adams skapelse, av Michaelangelo. Befolkningsökning var nyckeln till att kulturyttringar kunde bevaras och byggas vidare på, enligt en ny studie.

Reumatiker som behandlas med så kallade TNF-hämmare mår ofta bättre och kan gå upp i arbetstid snabbt efter att de inlett sin behandling, visar en ny studie. Musselodlingar ska rena vattnet i Östersjön från näringsämnen. Befolkningsökning, snarare än en större hjärna, var den faktor som utlöste mänsklighetens kulturella framsteg genom historien. Och hör om hur blinda nu kan navigera i Paris tunnelbana, med hjälp av en ny uppfinning.

Ny chans för många reumatiker

Reumatiker som behandlas med en typ av läkemedel som kallas TNF-hämmare mår ofta bättre och kan också gå upp i arbetstid snabbt efter att de inlett sin behandling, visar en ny studie.

Vi träffar 63-årige stockholmaren Ulf Eriksson, som har reumatism och som fick sin första dos TNF-hämmare för två år sedan.

Musselodlingar renar Östersjön

Just nu placerar forskare från Sven Lovén centrum för marina vetenskaper ut tre stora musselodlingar i Östersjön för att minska övergödningen. Två musselodlingar sätts ut i Kalmarsund och en i Hållsfjärden vid Trosa, som ett komplement till kommunernas reningsverk.

Vi träffar Nils Kautsky, professor vid Stockholms universitet, som är mycket positiv till de levande reningsverken.

Befolkningsökning bäddade för framsteg

Människans framsteg de senaste hundra tusen åren, från grottmålningar till kärnreaktorer, har inte uppstått för att våra hjärnor blivit större. Våra kulturella framsteg blev i stället möjliga när befolkningar ökade, så att idéer kunde bevaras och utbytas mellan folkgrupper.

Det skriver en grupp brittiska arkeologer och genetiker i en artikel i tidskriften Science.

Magnus Enquist och Johan Lind som är forskare vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet, tycker att den brittiska studien är spännande.

Ny teknik hjälper blinda i tunnelbanan

En helt ny teknologi låter blinda och andra synskadade röra sig i Paris tunnelabana. Apparaten Easymetro är liten som en mobiltelefon och innehåller en talsyntes alltså en röst guidar resenären fram bland Paris olika t-banelinjer.

Nyligen vann den här uppfinningen pris för den i prestigefyllda franska tävlingen Lépine, där den ansågs vara årets bästa och mest praktiska uppfinning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".