Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...
vetenskapsradions veckomagasin 9 oktober 2009

Nobelpris, klimatstörande biobränslen och mänskliga sviter efter tsunamin

Publicerat fredag 9 oktober 2009 kl 13.52
1 av 2
Även för de som klarade sig bra kan tsunamikatastrofen sätta spår. Foto:Suzanne Plunkett
2 av 2

Nobelpris till digitalkameran och internet, och så till nya insikter om processer inne i våra celler. Att odla biobränslen påverkar klimatet mer än att köra bilen på vanlig bensin, enligt ny forskning. Svenskar som var med om tsunamin mår dåligt flera år efteråt.

Nobelpris i medicin till forskning om telomerer

I måndags stod det klart att årets medicinpris går till just det som Vetenskapsradion tippade: Forskning om telomerer som sitter på kromosomändarna. De är cellens eget lilla räkneverk som ska se till att cellen blir lagom gammal. Camilla Widebeck talade med Elizabeth Blackburn på telefon kort efter beskedet. Blackburn delar priset med Carol Greider och Jack Szostak.

Nobelpris i fysik till internet och digitalkameran

Fiberoptiska kablar med en sådan renhet att de kan svischa internettrafiken runt jorden tillskrivs Charles K. Kao, som får halva årets Nobelpris i fysik. Den andra hälften går gemensamt till Willard S. Boyle och George E. Smith, som uppfann bildsensorn CCD som finns i många digitalkameror.

Nobelpris i kemi för bilder av ribosomen

Nobelpriset i kemi delas i år ut för tredimensionella bilder av ribosomen, en liten snickeriverktad i cellen där kroppens proteiner byggs ihop utifrån den ritning som står nerskriven i DNA. Många antibiotika vekar genom just att sätta sig fast på nåt kritiskt ställe i bakteriens ribosomer så att de inte fungerar. Därför är bilderna av hur ribosomen ser ut på atomnivå viktiga för arbetet med att ta fram nya antibiotika, säger Anders Liljas, professor emeritus i molekylär biofysik vid Lunds Universitet. Pristagarna är Venkatraman Ramakrishnan, Storbritannien, Thomas A Steitz, USA och Ada E Yonath, Israel.

Biobränsleodling stör klimatet

Växthusgasen lustgas avgår i sådan mängd från odlingsmark att det inte är någon bra idé att använda odla för att producera till exempel etanol att ersätta bensin i biltanken med, enligt ny forskning vid Stockholms Universitet. Nobelpristagaren och atmosfärskemisten Paul Crutzen har tidigare publicerat en beräkning som tyder på att mycket lustgas avgår från marken. Ann-Louise Martin har träffat professor Georgia Destoni som har gjort mätningar på olika ställen i hela Mälardalen för att kontrollera hans resultat. Hon kommer tillsamma slutsats: Biobränsleodlingen stör klimatet.

Tsunamiöverlevare mår dåligt lång tid efteråt

I veckan presenterade en grupp forskare vid Uppsala universitet en studie av hur de svenskar som överlevde tsunamin mår i dag. En femtedel av de 3500 som svarade på enkäten mår fortfarande såpass psykiskt dåligt att det påverkar deras vardag. Peter Alestig träffar Per Olof Michel, en av forskarna bakom rapporten som publicerades i Läkartidningen i onsdags, och Kajsa Cammerfelt, som upplevde tsunamin tillsammans med sin familj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".