Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Twittrande kan hjälpa Haitier, och IPCC har gjort bort sig igen

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 11.35
1 av 6
2 av 6
Karl Jean-Jeune vågar inte sova inomhus efter skalven.
3 av 6
Karl Jean-Jeune Twittrar för hjälp till jordbävningens offer.
4 av 6
Avatar. Spelat och animerat samtidigt.
5 av 6
Mats Kullander på SF med 3D-glasögon.
6 av 6

Sociala medier som Facebook och Twitter kan vara till stor nytta i katastrofens Haiti. De många dödsoffren behöver inte begravas snabbt på grund av risk för någon smittspridning – men kanske av andra skäl. Vi pratar med en glaciologiprofessor om den senaste missen av FN:s klimatpanel och tittar bakom kulisserna på den nya tidens digitala 3D-biograf.

Vid en katastrof som den på Haiti kan sociala medier som Facebook och Twitter göra nytta genom att sprida information snabbt. Men hjälporganisationerna har bara börjat att ta tillvara de nya möjligheterna. Vi talar med Karl Jean-Jeune, grafisk designer på Haiti som använder Twitter för att sprida information om var det behövs hjälp och av vilket slag.

Timo Luege, webbansvarig och ansvarig för sociala medier på Internationella Röda korset, säger att den här katastrofen visar att de nya medierna ger möjligheter som hjälporganisationerna måste bli bättre på att använda.

Det är en myt att döda kroppar sprider smittor. Offren på Haiti behöver inte alls begravas snabbt på grund av någon sådan risk. Alltså borde man kunna låta dem ligga kvar så att människor fick en chans att hitta, identifiera och begrava sina anhöriga. Men vad skulle hända med kropparna om man gjorde så? Vårt samtal med rättsläkaren och patologen Tommie Olofsson, verksamhetschef på Rättsmedicinska avdelningen på Rättsmedicinalverket i Uppsala, väcker frågan om de överlevande skulle stå ut om kropparna fick ligga kvar.

FN:s klimatpanel IPCC, som sammanställer forskning om klimatpåverkan och klimatförändringar, har hamnat i blåsväder igen. I den omfattande rapport som kom 2007 står det på ett ställe att Himalayas glaciärer kan komma att vara borta redan 2035 eller kanske ännu tidigare. Men det påståendet grundar sig inte på någon forskning utan kommer från en tio år gammal populärvetenskaplig artikel där en intervjuad forskare spekulerar och tar ut svängarna.

Vi talar med Per Holmlund, professor i glaciologi vid Stockholms Universitet och medförfattare till andra delar av IPCCs rapporter, om hur det kunde ske och hur man istället borde beskriva läget för Himalayas glaciärer. Det finns ingen risk att de helt smälter bort men läget är illa nog, säger han.

Läs och lyssna också på:


Avatar, Det regnar köttbullar och Alice i Underlandet är några filmer i den nya biotrenden digital 3D. Per Gustafsson träffar Mats Kullander, chef för forsknings och utveckling på SF bio, bakom kulisserna på en 3D-biograf och pratar om 3D-tekniken, animeringstekniken bakom Avatar och även om framtiden för 3D.

Här kan du se den  som omnämns i inslaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".