Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Vad finns det för risker med genförändrad lax?

Publicerat fredag 31 maj 2013 kl 13.36
"Vi kommer inte veta säkert innan det är för sent"
(3:16 min)
Vad händer om genförändrad lax smiter från odlingen? Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Just nu bedömmer den amerikanska livsmedelsmyndigheten om extra snabbväxande lax ska bli den första genförändrade djuret som hamnar i amerikanska matdiskar. En av frågorna är vad som händer om GMO-laxen smiter ut från odlingen. Fredrik Sundström, docent i beteendeekologi vid Uppsala universitet, forskar på just detta.

- Det finns definitivt potentiella risker om de här fiskarna skulle ta sig ut i naturen. Däremot hur den risken kommer att uttryckas och hur allvarlig den skulle vara, det är svårare att säga, säger han.

Fredrik Sundström är docent i beteendeekologi vid Uppsala universitet och har bland annat tittat på olika tänkbara scenarier, om en extra snabbväxande genmodifierad lax skulle smita ut i naturen. Varje år smiter mängder av fiskar ut ur odlingar, så att det skulle hända även med den genmodifierade laxen, är ganska troligt.

För att minimera långtgående effekter av såna rymningar har det amerikanska avelsföretaget försökt göra laxen steril, genom att utsätta de befruktade äggen för högt tryck- men metoden fungerar bara till 99 procent, inte hundra. Det betyder att några fiskar fortfarande kan fortplanta sig.

- Skulle just en sådan individ rymma och hitta en artfrände att para sig med, så skulle det i nästa generation finnas tre till fyra tusen genmodifierade yngel, om den förrymda fisken var en laxhona. Och om det var en hanne skulle antalet i princip kunna vara obegränsat, säger Fredrik Sundström.

- Det kan gå väldigt fort i naturen. Då kan vi snart ha en stam av viltfisk som helt plötsligt ersatts av en stam som har en modifierad gen i sig.

Så vad händer om den genmodifierade laxen lyckas föröka sig i naturen? Kommer den att ta över, eller är den kanske inte ens rustad för ett liv i havet? Fredrik Sundström har tillsammans med sina kollegor tidigare tittat på just det här, och kunde se att GMO-laxen klarade sig väldigt bra i det vilda. Finns det gott om mat klarar den sig ofta bättre än den vilda laxen, och då finns det en potentiell risk att den konkurrerar ut sin vilda släkting. Men man kunde också se att dess stora behov av mat har sitt pris.

- Att äta mat är riskfyllt i nauren. Det kräver en viss uppmärksamhet, och den uppmärksamheten får fisken då ta från den uppmärksamhet den hade behövt för att själv undvika att bli uppäten.

 Att i småskaliga försök efterlikna den komplexa naturen, med tillgång till mat och rovfiskar, och utifrån det dra några säkra slutsatser är svårt säger Fredrik Sundström.

- Vi kommer att kunna uttala oss, men inte veta säkert innan det är försent.

Men är det farligt för oss att äta genmodifierad mat? Kanske beror det snarare på den tilldelade egenskapen, än själva tekniken?

- Jag hävdar att det är egenskaperna i slutprodukten som avgör om man ska kunna äta den, eller hur de påverkar naturen. Jag tror personligen att de snabbväxande laxarna inte är något problem. Däremot skulle jag vara mer fundersam om vi för in gener som kodar för antibiotika och sånt där, säger Fredrik Sundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".