Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Maten kan påverkar risken att dö i prostatacancer

Publicerat fredag 14 juni 2013 kl 14.15
Fredagsmyset under lupp
(7:01 min)
Avokadoröra kan vara ett bra alternativ för att öka mängden vegetabiliska fetter och därmed minska risken att dö när man fått prostatacancer. Foto:Leif R Jansson / SCANPIX

I Sverige har  70 000 män fått behandling för prostatacancer. Risken att dö av prostatacancer i vissa fall bero på vad man äter. En kost med mer vegetabiliskt fett och mindre kolhydrater verkar kunna minska risken, enligt ny forskning. Katarina Bälter är docent i epidemiologi och inriktad just på kostfrågor, och förklarar varför hon tycker studen är spännande. 

Reporter Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Referens: Erin L. Richman et al "Fat Intake After Diagnosis and Risk of LethalProstate Cancer and All-Cause Mortality" JAMA Intern Med. Published online June 10, 2013. doi:10.1001/jamainternmed.2013.6536

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".