Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Nytt vetenskapsår tar sikte på fetma, planeter och ebolavaccin

Publicerat fredag 9 januari 2015 kl 14.00
Ulrika Björkstén, Björn Gunér, Annika Östman, Camilla Widebeck och programledare Johan Torstensson framtidsspanar
Ulrika Björkstén, Björn Gunér, Annika Östman, Camilla Widebeck och programledare Johan Torstensson framtidsspanar. Foto: Charlotte Delaryd/SR

Vilka spännande forsknings- och vetenskapshändelser står på agendan under 2015? Vad har vetenskapsredaktionen tänkt sätta fokus på under det kommande året?

Vi knökar in så många vi kan i Uppsalastudion och berättar så mycket vi hinner med om vad vi har i sikte. Det kommer bland annat om att handla om planetoiden Pluto, ebolavaccin, programmering, fetma och sista snurren för världens största partikelaccelerator.

Björn Gunér berättade om rymdsonden som snart är framme vid Pluto och strävandena för att komma igång med kommersiell rymdfart. Vår medicinreporter Annika Östman pekade ut arbetet med att ta fram ebolavaccin som förhoppningsvis lyckas under 2015. Camilla Widebeck förutspådde att ett resultat i frågan om det verkligen var gravitationsvågor forskarna såg, eller om det var något störande skräp som gav felaktiga mätvärden. Dessutom provkörs vår egen stora experimentanläggning MAX 4 i Lund under 2015 och det hoppas vi kunna få hänga med på.

Nytillsatte hälsokorrespondenten Johan Bergendorff ser i det globala hälsoperspektivet att fetma kommer att hamna i fokus som ett växande problem när "världshälsan" i övrigt blivit allt bättre.

Partikelacceleratorn LHC vid CERN kommer att startas upp efter ombyggnad, berättade Ulrika Björkstén som tippar att detta också är acceleratorns svanesång. Kvaliteten på forskning ska också sättas under lupp under året, eftersom många försök inte går att upprepa när andra forskare vill kontrollera resultaten, vilket ju är en grund för vetenskapen.

Lena Nordlund lämnade en skriftlig hälsning att det finns två saker hon särskilt håller ögonen på. Dels hjärnforskning där USA satsar stora pengar på kartläggning av nervceller. Sedan är det Svante Pääbos genforskargrupp som hoppas kunna få ut mer användbart DNA ur skelettfynden från Sima de los Huesos och knyta släktband till andra människosläktingar.

Vill du vara med och påverka Vetenskapsradions bevakning under 2015? Gå med i vårt lyssnarnätverk. Där kan du tipsa oss, vara en källa, komma med synpunkter och bidra med värdefull hjälp med kontakter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".