Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Big data - på väg att förändra forskning och vardagsliv

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 14.00
Om datorkraftens revolutionerande big data
(7:19 min)
databaser
Enorma mängder data kan lagras och omsättas till ny kunskap, men flera utmaningar finns. Foto: Alan Brandt/TT

Årets tema för konferensen AAAS är Big Science, lägligt med tanke på placeringen i Silicon Valley. Flera seminarier har tagit upp big data i trafiken, miljöövervakning, sjukdomsspridning och epidemier samt proteinkartläggningar. Vetenskapsradions Ulrika Björkstén summerar sina intryck:

–  Gemensamt för allt det här är egentligen två utmaningar. Den ena är hur man ska omvandla all den här datan till kunskap? Jag pratade med Mathias Uhlén, forskare inom proteinkartläggning, som var inne på att det är ett slags paradigmskifte inom biomedicinen. Det är lätt att samla in data men de framtida vetenskapliga hjältarna kommer att vara de som vet vilken fråga de ska ställa, vad de vill vaska fram ur materialet.

I Storbritannien planeras nu i London ett nytt stort centrum, Alan Turing center, där man vill utnyttja kunskaper från finansvärlden när det gäller att hantera stora mängder data.

Och den andra utmaningen vad handlade den om?

– Den andra utmaningen handlar om säkerhet och privatlivets helgd. Flera seminarer handlade specifikt om det, inklusive frågor om hur internet ska styras. Om man använder trafikdata för att förbättra kollektivtrafik och vägbygge så innebär det samtidigt kartläggning av hur vi rör oss. Men mest intressant ur den här aspekten var ett seminarium om all den data som kan samlas in om en enskild individs hälsa. Allt från kartläggning av vårt genom till alla mätningar vi kan utföra på oss själva kontinuerligt, och alla medicinska prover. Hur den datan ska lagras säkert. På det här seminariet var det flera som förutsåg att läkarna i primärvården kommer att ersättas av databanker med världen upplagrade.

En representant från FBI var med och pratade om det som en stor utmaning att säkra de här databankerna från hackers. Han jämförde med bankkortssäkerhet, och ställde också frågor om hur man ska kunna ta sig ur systemet om man inte vill att ens genetiska data ska finnas lagrad.

Och vad har du gjort mer?

–  Efter konferensen har jag åkt vidare här i Silicon Valley och bland annat varit på Google och pratat med deras innovationsdirektör om hur de ser på sin roll i hela den här hanteringen av big data, både när det gäller skydd för privatlivet och hur man kan omvandla data till kunskap, sålla i den, och vad ett sådant företag har för ansvar när det blir en aktiv del i forskningen.

Och vad fick du veta?

– Ja, det var väl kanske inte så jätteraka svar på alla frågorna, det finns många bottnar, så jag tänker att vi på Vetenskapradion kommer att utveckla det hela i kommande program på olika sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".