Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Kort tid för vaccintester i Västafrika

Publicerat fredag 20 februari 2015 kl 14.15
Hälsokorrepondent Johan Bergendorff om ebolasituationen
(6:16 min)
Foto: Richmond Paye / Sveriges Radio
1 av 4
Johan Bergendorff, global hälsokorrespondent på plats i Västafrika. Foto: Richmond Paye / Sveriges Radio
Foto: Johan Bergendorff, SR
2 av 4
Talespersonen för vaccinförsöket Hassan Kiawu hoppas nya utbrott kan hindras framöver. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Foto: Johan Bergendorff, SR
3 av 4
Sjuksköterskestudenten Bockarie Amora får sin ebolavaccinspruta. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
Foto: Johan Bergendorff, SR
4 av 4
Sjuksköterskestudenten Bockarie Amora från Liberia ställer upp som försöksperson att testa ebolavaccin. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio

Vi ska till Västafrika nu Sveriges Radios globala hälsokorrespondent Johan Bergendorff just nu befinner sig för att bevaka hur de drabbade länderna ska få stopp på epidemin som hittills skördat drygt 9000 dödsoffer.

Överallt i radion, på affischer och målade bilder på husväggarna berättas hur man skyddar sig mot ebola i Guinea, Liberia och Sierra Leone. Vid varje offentlig byggnad, affär, hotell, restaurang och skola finns dessutom klorvatten så att man ska kunna desinficera händerna och tempen tas ständigt och jämt, som här på det sjukhus jag är på väg in i Liberias huvudstad Monrovia. 

Folk har slutat ta i hand eller kramas, i stället hälsar man med armbågen för att inte smittas av det dödliga viruset. Men att låta bli att begrava sina släktingar på traditionellt vis där man vidrör och tvättar liket, är fortfarande svårt för många. Det finns också en skepsis mot myndigheternas massiva informationskampanj, enligt Sveriges och Norges honorärkonsul i Sierra Leone, Arne Birger Johansen.

Första kända utbrottet av ebola var i Zaire för 40 år sedan. Sedan dess har sjukdomen dykt upp då och då i Centralafrika, med några hundra döda per gång. Viruset verkar gömma sig bland annat hos fladdermöss, men när en liten pojke i Guinea smittades i december 2013, blev epidemin betydligt värre än förut med hittills 23 000 smittade och spridning även till Europa och USA.

Läkemedelsbolagen har inte haft något kommersiellt intresse att ta fram ett botemedel, men när Världshälsoorganisationen deklarerade i augusti att ebolautbrottet var ett internationellt nödläge så inleddes ett arbete att få fram läkemedel och vaccin med offentliga medel. Ett arbete som brukar ta åratal spurtades fram i rekordfart. Två olika ebolavacciner togs från djurförsök till studier på människor på bara några månader och just nu testas de i Liberia, på sammanlagt 27 000 försökspersoner som antingen får den ena eller andra sorten, eller en overksam placebo-spruta så att effekten ska kunna jämföras.

Sjuksköterskestudenten  Bockarie Amora hade hört att man sökte försökspersoner på radio och dessutom sett det i tidningen och mött informatörer som knackat dörr. Han vill gärna hjälpa till att stoppa epidemin i Liberia och grannländerna och hoppas att vaccinen visar sig verksamma. Han är inte orolig för några biverkningar utöver lätt feber, muskelvärk och klåda.

Den här studien ska i första hand ta reda på om vaccinen är säkra, men förhoppningen är att de som fått verksamma vaccinsprutor dessutom ska visa sig bli motståndskraftiga mot ebola. Problemet är bara att vaccinen testas när sjukdomsutbrottet sannolikt redan snart är över. De tre drabbade ländernas regeringar sa häromdan att man tror sig kunna komma ned till noll fall inom två månader.

– Visst hade det varit fantastiskt att kunna sätta in vaccin redan för drygt ett år sedan när allt startade i Guinea, men bättre sent än aldrig och vi kan i alla fall kanske hindra framtida utbrott, säger vaccinstudiens talesperson Hassan Kiawu.

Men undrar jag, hade ni inte kunnat göra vaccinförsöken på ett annat sätt så att effekten kunde prövats med starkare sannolikhet, nu när så få insjuknar i befolkningen. Ett sätt som föreslagits är att ge vaccinsprutor till de 20-30 personer som kommit i kontakt med varje nyupptäckt ebolasmittad person i stället för som nu, till breda befolkningsgrupper som kanske inte kommer nära de få som fortfarande insjuknar.

Det här är som ett snabbtåg svarar Hassan Kiawu, om vi ändrar upplägg nu så kommer allt spåra ur. Det skulle kosta pengar och försena ett vaccin ytterligare. Just nu planerar också den amerikanska smittsskyddsmyndigheten CDC att inleda ett mindre ebolavaccintest i grannlandet Sierra Leone som har fler smittade än Liberia.

En vetenskaplig studie på antivirusläkemedel som behandling av redan ebolasjuka, har fått avbrytas i förtid, på grund av brist på patienter. I Sierra Leone och Guinea, testas nu om blodtransfusioner från överlevare som blivit immuna mot viruset, kan hjälpa ebolasjuka, och preliminära resultat tyder på det. Samtidigt pågår forskning kring hur man kan få fram ett snabbt och enkelt labbtest för ebolasmitta som kan ge besked inom en halvtimme och vara lika enkelt som en graviditetssticka. Men det lär dröja två år innan resultatet är klart enligt projektledaren Ali Mirazimi på Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".