Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Kan ÖB sitta hemma och jobba i pyjamasen vid extremt snökaos?

Publicerat fredag 11 november 2016 kl 14.47
FOI-expert: Man kan få hämta folk med bandvagnar
(5:33 min)
Fredrik Lindgren, FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, framför en snötäckt buske.
Fredrik Lindgren, analytiker vid FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut. Foto: Lisen Forsberg/Sveriges Radio.

Hur mycket av samhället kan fortsätta att funka om ingen kan lämna sitt hem på grund av, säg, extremt snökaos? Kan ÖB, statsminister med flera styra landet från en laptop hemma i sängen om nöden kräver det? Så här svarar FOI-analytikern.

I Stockholm ledde november-snötäcket till trafikproblem. Bilar körde fast, bussar ställdes in och de snöröjningsfordon som var ute hade stundtals svårt att komma fram – bland annat. Transportsituationen var sådan att Stockholms stad samt polisen uppmanade invånare att jobba hemifrån om sådan möjlighet fanns.

Men hur mycket av samhällsfunktionerna skulle vid extremt behov kunna skötas utan att någon lämnade sitt hem? Säg att vi fick ett riktigt rejält snökaos över landet, eller en pandemi, som hindrade människor från att lämna sina hem. Hur mycket kan ändå upprätthållas då?

Intressant men svårt att svara på, säger Fredrik Lindgren i Vetenskapsradions veckomagasin. Han forskar om samhällets krisberedskap vid FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut. 

– Vissa jobb kan ju inte skötas på distans. Jobb i räddningstjänst, ambulans, polis, kriminalvård, förskola, hemtjänst och så vidare. Men ledningsfunktioner kan man klara ganska väl så länge man har el och internet, säger Fredrik Lindgren.

Kan ÖB sitta hemma i pyjamasen i sin översnöade villa och styra verksamheten? Statsministern likaså?

– Ja, om de har el och internet. Men sådana nyckelpersoner ser man nog till att hämta på ett eller annat sätt, det finns rutiner för det. Och regeringen kan inte fatta beslut utan minst fem statsråd närvarande.

Många kan jobba hemifrån, men inte hur länge som helst, fortsätter Fredrik Lindgren.

– Blir det ett väldigt långt skede måste du få igång en fungerande krisledningsorganisation. Då behöver personer med överblick över organisationen samlas för att fatta beslut. Det kan vara beslut om prioriteringar, till exempel.

Hur gör man med alla dem "på golvet" – läkare, sjuksköterskor, äldreomsorgspersonal, renhållningspersonal och andra – om de behöver komma till jobbet men sitter hemma utan möjlighet att komma till jobbet på grund av snöoväder, till exempel?

– Vid det stora snöovädret i Gävle 1998 hämtade man in personal med bandvagn. Där gick det inte att ta sig fram om man inte hade egen skoter, till exempel. Bandvagnar är en resurs i ett omfattande snöoväder

Klicka på pilen vid bilden högre upp på sidan för att höra intervjun med Fredrik Lindgren på FOI!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".