Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sammanfattningar av vetenskapsnyheter, aktuella reportage, fördjupningar och analyser av viktiga händelser...

Skolkrav ökar vaccination i USA

Publicerat onsdag 29 mars kl 14.52
Man framför en bokhylla.
Risken är stor för en mässlingsepidemi i år när bara drygt hälften av barnen är vaccinerade i vissa Texasskolor, varnar Professor Peter Hotez som leder vaccinationsforskningen på Baylor College of Medicine i Houston. Foto: Johan Bergendorff/Sveriges Radio.

I Texas i USA varnar experter att risken är stor för en mässlingsepidemi i år eftersom bara drygt hälften av eleverna i vissa skolor är vaccinerade mot barnsjukdomar. Föräldrar i Texas är rädda att deras spädbarn ska smittas av mässling och få svåra hjärnskador eller dö, därför att andra föräldrar har rätt att vägra vaccin.

– Jag tror inte på vaccin, förklarar fyrbarnsmamman Sheila Lewis Ealey i Houston Texas, Gud behöver ingen hjälp att bevara folks hälsa.

Dessutom tror hon att det var mässlingsvaccinet som satte igång hennes son Temples autism, trots att flera stora oberoende vetenskapliga studier visat att det inte finns något samband alls.

– Om staten kan tvångsspruta in något i dina barn som du inte vill så är USA inte längre en demokrati, anser Sheila Lewis Ealey som är med i påtryckarorganisationen Texas Medical Freedome Alliance.

Sista mars ska de hålla en protestmarsch i Washington. Hon vill se till att undantaget som nu finns i Texas och alla andra delstater i USA utom tre, att föräldrar av religiösa eller andra skäl kan vägra låta sina barn vaccineras ska få finnas kvar. På sikt hoppas hon att vaccinprogrammet läggs ned helt och hållet.

Trebarnsmamman Jackie Schlegel i grannstaden Austin som startat organisationen Texans for vaccine choice fyller i.

– Som mamma vet jag bättre än läkarna vilka medicinska åtgärder mina barn mår bra av, anser hon.

Tvåbarnsmamman Jinny Suh i Austin är däremot rädd att hennes femånaders bebis Davyn ska få mässling av någon av de ovaccinerade grannbarnen och få hjärnskador på kuppen. Först när lille Davyn är ett år kan han få sprutor mot mässling, påssjuka och rödahund. Eller kommer Davyn få kikhosta av de ovaccinerade barnen, en barnsjukdom som dödar tiotals spädbarn i USA varje år.

– Visst ska föräldrar få bestämma så långt möjligt anser Jinny Suh, men inte när deras beslut skadar deras barn och andras.

--Det handlar om medborgerliga rättigheter, precis som vaccinskeptikerna säger sig slåss för, anser professor Peter Hotez som leder vaccinationsforskningen på Baylor College of Medicine i Houston. Men genom sitt handlande tar de ju bort medborgerliga rättigheter för alla andra småbarnsföräldrar som inte längre kan gå och handla eller gå på biblioteket av rädsla att deras barn ska smittas.

Det är professor Peter Hotez som slagit larm bland annat i New York times att en mässlingsepidemi kan blossa upp redan i år i Texas. Han befarar dessutom att vaccinskeptikernas lobbying sprider sig till andra länder också.

2015 dog mer än 130 000 barn av mässling i världen, och eftersom sjukdomen är så oerhört smittsam måste minst 95 procent av en befolkning vara vaccinerad. Delar av Texas är nu precis på den gränsen. I Kalifornien skedde ett stort utbrott för två år sedan på Disneyland. Efter det så beslöt delstatspolitikerna att lagstifta så att bara medicinska skäl duger som undantag för att vaccinera sitt barn om man vill ha det i offentligt finansierad skolgång. Samma regler gällde redan i Mississippi och West Virginia.

– Jag tycker det är jättebra med vaccinationstvånget, säger en mamma jag möter i Parkersburg i West Virginia.

– Vi måste skydda våra barn mot skadliga sjukdomar om det går, fortsätter den här mamman.

Statistiken visar att färre än 90 procent av barnen är vaccinerade under småbarnsåren i West Virginia, men när vaccinationstvånget slår till för alla förskoleklassare som inte får ett papper av en doktor att de ska undantas av medicinska skäl, så går täckningen upp till 97 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".