Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Religionens roll i krigsretoriken

Publicerat onsdag 19 februari 2003 kl 15.39
P1 fredag 21 februari kl. 15.03 och 20.03, med repris lördag 17.00
I Sverige är det otänkbart att statsministern skulle försvara politiska beslut med att hänvisa till Guds vilja. I USA ser traditionen annorlunda ut. George W Bush använder sig mer än någon tidigare president av religiös retorik i sina tal. I Irak uttnyttjar den sekulära Saddam Hussain religiös symbolik för att få stöd från sitt folk och de muslimska grannländerna. Men vilken roll spelar religionen i krigsretoriken? Hur effektivt är det att hänvisa till Gud när kriget står för dörren? Följ också med till Indien och möt jainister som trots att de är en liten religiös grupp i Indien, ändå har haft en haft en stor påverkan på det indiska tänkandet genom sin icke-våldsprincip.
Psst...!
Vill du ta med dig Musikhjälpen i fickan? Ladda hem vår app så kan du fortsätta följa sändningen och önska låtar när du är på språng!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.