Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.

Terrorister drömmer om kalifat

Publicerat torsdag 11 december 2008 kl 13.24
1 av 2
Hindunationalister i Indien protesterar mot Lashkar-e-Taibas ledare Hafiz Mohammad Saeed
2 av 2
Vladimir Putin tar avsked av den avliden patriarken Alexiy den andre

Fredag 12 december kl 1403 och lördag 13 december kl 1700


Vilka är de Lashkar-e-Taiba som anklagas för att stå bakom massakern i Bombay?
I det korta perspektivet vill gruppen ta makten i Kashmir, därefter i Pakistan och till sist i hela Sydasien, där ett kalifat ska upprättas.  Laskhar-e-Taiba beskrivs som islamistisk, men Kashmirkännaren Gautam Navlakha i New Delhi säger att den främst är fascistisk och använder religion och ras som täckmantel. Hör också statsvetaren Sten Widmalm kommentera det spända läget mellan Pakistan och Indien.


I Storbritannien har dödshjälpsdebatten tagit ny fart efter det på bästa sändningstid i brittisk TV visats en dokumentärfilm där tittarna fick följa Craig Ewert 59, svårt märkt av nervsjukdomen ALS, begå ett läkarassisterat självmord på kliniken Dignitas i Schweiz. Maria Eksedler rapporterar från London. 


I Sverige har en arbetsgrupp på Statens medicinsk-etiska råd nu under hösten öppnat för att om en patient står inför ett outhärdligt lidande och känner skräck inför livets slut bör läkare kunna skriva ut läkemedel. En förutsättning är att patienten själv kan ta läkemedlet. Hör röster om de svåra etiska övervägandena kring dödshjälp i ett tidigare Människor och tro:


I veckan tog Ryssland farväl av patriarken Alexiy den andre.
Kyrkliga dignitärer, 80 000 sörjande moskvabor och miljontals TV tittare följde den stora begravningen. Efter  sorgen följer nu diskussionen om vem som ska efterträda patriarken som styrt den ortodoxa kyrkan sen kommunismens fall. Vem föreslår Kreml för uppdraget och är det samma patriark som ryssarna vill ha? Reportage av Fredrik Wadström, Sveriges Radios Moskva korrespondent.


 

Finns det ett politiskt budskap med sprängstoff i Jesu lära och vad innebär det att leva i Jesu efterföljd idag? Människor och tro söker svar hos radikala unga kristna i Sverige och finner spår av urkyrkan, anabaptismen och anarkismen. Reportage om bland annat nätverket Kristen Underjord och analys av Fredrik Wenell, Umeå Universitet, som skriver en avhandling om teologiska strömningar bland ungdomar med frikyrklig bakgrund.


Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".