Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.

Muslimskt arv förnekas i Spanien

Publicerat onsdag 23 juli 2003 kl 12.54
Fredagen den 25 juli kl 15.03, 20.00 med repris lördagen den 26 juli kl 17.00

Nu i juli fick Granada i södra Spanien sin första riktiga moské på över 500 år. En lokal händelse förvisso, men av stor symbolisk betydelse. Granada var fram till 1492 islams religiösa och kulturella centrum i Europa. Drygt 500 år efter att de kristna körde ut muslimerna från iberiska halvön ökar islam igen. Men det gnisslar i mötet mellan det katolska Spanien och nygamla islam. Och spanjorerna förnekar sitt muslimska arv.

- De som förhärligar Al-Andalus argumenterar på ett förrädiskt sätt, säger islamkännaren Gema Martin Muñoz. Lars Mogensen rapporterar från Spanien.

Dessutom ett reportage om bristen på organdonationer. Så gott som alla religioner - om än inte alla riktningar - tillåter donationer. Men det är en fråga som väcker existensiella frågor. Sitter t ex själen i hjärtat? Lillemor Lagerdahl talar med personer som ställts inför valet om donation vid en nära anhörigs plötsliga död och med personal vars uppgift är att stödja.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".