Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.

Varanasi, lördag 4 april

Publicerat lördag 4 april 2009 kl 08.58
Pilgrim i Varanasi badar i den heliga Ganges i soluppgången. Foto: SR.

Vi har kommit till Varanasi för att närma oss hinduismens religiösa aspekter och lämna politiken för en stund.

Hit till ett 2000 årigt kulturellt centrum , idag en av hinduerna heligaste platser, kommer många för att dö, helst brännas på bål på flodstranden och sedan som aska förenas med den heliga moder Ganga, som floden Ganges också kallas.

Mörkret sänker sig fort över Varanasi och vid två av de många ghaten, en sorts bred brant trappa, som leder ner till floden Ganges, samlas massor av människor för att följa den sk pujan en ceremoni till gudarna och floden Ganges. Här har folk tidigare sänt ut blomkorgar med ljus i som långsamt rör sig med strömmen ut mot mittfåran. Klockorna börjar spela och orangeklädda präster kliver ut på plattformar allra närmast flodstranden. Små altare är prydda med massor av blommor. Sången ljuder i högtalare och människor klappar i takt med de rytmiska slagen från de små klockorna. Rökelsen svingas i sirliga mönster och doften ligger tjock över ghaten, eldar tänds och svingas även de och bildar mönster i mörkret. Riten pågår länge, länge och jag önskar att jag förstod vad det epos som framsjungs innehåller.

Tidig morgon i Varanasi sitter vi i en liten roddbåt på Ganges på väg ner mot de ghat där många tar sina rituella morgonbad i floden. Himlen är rosa och varje årtag hörs i tystnaden. Om mörkret kommer fort i Varanasi lyfter sig solen mot himlen om möjligt snabbare. På bara några minuter har solen rest sig på himlen och strör sitt guld i den smutsiga floden,men som man ser det här är det inte floden som är smutsig, det är människorna som med sin smuts förorenar floden. Här sitter heliga män i djup meditation, här står män i bön i vattenbrynet, samtidigt har tvättarna börjat sitt arbete och kläderna slås taktfast mot tvättstenarna. Många häller det heliga vattnet över sig enligt speciella mönster. Vi passerar kremeringsplatserna och ser hur de fattigaste letar efter , ja kanske en guldplomb eller något annat användbart.

Varanasi är Shivas stad, men just idag firar man Guden Rama och var om inte i båtar på floden Ganges, modern som är lika viktig för människorna som deras gudar.

Tithi Hahn

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".