Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.

Muslimsk punk

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 14.14
Basim Usmani, frontfigur i punkbandet The Kominas

Muslimsk punk? För många en osannolik kombination, men i USA finns sen ett par år en undergroundscen med band som omfamnar hela punkattityden samtidigt som man knyter an till sina muslimska rötter och sjunger om vilda nätter på Guantanomo Bay, självmordsbombare och om att sufipoeten Rumi var homosexuell.

I Sverigeaktuella filmen Taqwacore: The Birth of Punk Islam, skildras hur de muslimska punkarna utmanar både religiösa auktoriteter och stereotyper för hur en muslim ska se ut och bete sig. Intervju med filmens regissör kanadensaren Omar Majeed.

I Nederländerna har rättegången mot den högerpopulistiske politikern Geert Wilders startat. Åtalet gäller hets mot muslimer och Gert Wilders hyllas som en martyr för yttrandefrihet bland islamfientliga partier runt om i Europa. Bland annat har Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson uttalat sitt stöd för Geert Wilders. Rättegången har stort symboliskt värde och för debatten om islam i Europa, berättar Kajsa Lindhoff från stiftelsen Expo.

Arbetet i Turkiet med att stärka de religiösa minoriteterna rättigheter och möjligheter tycks gå mycket långsamt. På det grekortodoxa prästseminariet Halki på en av öarna utanför Istanbul, putsar ett femtontal munkar på de tomma sovsalarna, klassrummen och biblioteket i väntan på att skolan ska få öppna igen. I snart 40 år har skolan varit stängd, efter ett beslut i turkisk domstol, men förhoppningarna om en förändring har fått ny energi efter påtryckningar från både EU och Barack Obama. Reportage av frilansreportern Ülkü Holago.

Vår syn på döden och döendet, vad berättar den om synen på människovärdet och livet? Det är utgångspunkten för en föreläsningsföreställning som spelas på Dramaten som bygger på Carl Henning Wijkmarks fortfarande skrämmande aktuella bok " Den moderna döden". Hör initiativtagaren bakom projektet, skådespelaren Magnus Roosmann i Kvartsamtalet där han berättar om sina funderingar kring vad som händer när människovärdet börjar mätas i termer av effektivitet och ekonomi.

Utrikeskrönikan med SRs korrespondent Fredrik Wadström.

Återigen nås vi av nyheter om våldsamma sammandrabbningar mellan kristna och muslimer i norra Nigeria. Dödsoffren i staden Jos beräknas denna gång till flera hundra och just i Jos verkar det vara lätt att få konflikten mellan folkgrupperna att flamma upp. Sveriges Radios Afrikakorrspondent Margareta Svensson förklarar bakgrunden till det religiösa våldet i Nigeria.

Programledare: Tithi Hahn
Producent: Åsa F Vestergren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".