Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.

Religionsdialogens fallgropar och mål

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 08.04
Religionsdialogens utmaningar
(8:03 min)
1 av 2
Möte över religionsgränserna. Hur ser en meningsfull religionsdialog ut?
2 av 2
Jana Särman

Religionsdialog, för vem och varför? Frågan är ständigt aktuellt i vår mångreligiösa samtid. Dialog förs på olika nivåer, lokalt, centralt och mellan enskilda individer. Vilka är fallgroparna och vad ska dialogen leda till? Människor och tro förhandstittar på två aktuella exempel. Hör Kenneth Ritzén, religionshistoriker och biträdande rektor på Kista Folkhögskola om deras nya utbildning med inriktning på praktiskt interreligiöst samarbete och Debbie Danon, från organisationen Three Faiths Forum som i veckan besökte Sverige för att berätta om religionsdialog i brittiska skolor.

Ja till livet-organisationer i Europa vill samla in en miljon namnunderskrifter för att EU-kommissionen ska tvingas överväga ett lagförslag som förbjuder finansiering av aktiviteter som förutsätter förstörelse av mänskliga embryon, särskilt inom områdena forskning, utvecklingsstöd och folkhälsa. I förlängningen hoppas man på stopp för rätten till fri abort. Det är en fråga som inte hör hemma i EU, det är en nationell fråga, men Ja till livet-organisationerna vill flytta fram positionerna. Debatt mellan Ja till livets ordförande i Sverige, Gunilla Gomér, och EU-minister Birgitta Olsson.

Hur stor roll spelar religionen i USA:s presidentval? Ginna Lindberg, vår korrespondent i Washington analyserar.

Många västerlänningar söker sig till österländsk visdom för harmoni och balans mellan kropp och själ. Inom daoismen lär man att energin ska flöda jämnt och fritt. Vi möter Jana Särman som levt långa perioder i Kina och som undervisar i qigong och taichi. Hon berättar om mötet mellan öst och väst och vad Kinas tusenåriga traditioner kan erbjuda en västerlänning. 

Utrikeskrönikan kommer från Thella Johnson i Bangkok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".