Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Aktualitetsmagasin med livsåskådningsperspektiv - hur religioner påverkar livet och politiken.

Religiösa friskolor - mångfald eller enfald?

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 15.07

P1 fredag 8/9 15.03 med repris lördag 9/9 17.00

De religiösa friskolorna har blivit en viktig symbolfråga i årets valrörelse. Vilken skillnad är det att gå i en grundskola som vilar på konfessionell grund och att gå i en skola med tydlig ämnesprofil? Är religiösa friskolor ett sätt att möta det mångkulturella samhällets krav på mångfald, eller bidrar de till växande klyftor i samhället? Vad ska väga tyngst; barnets rätt att själv skapa sin verklighetsbild eller föräldrarnas grundlagsstadgade religionsfrihet? I Människor och Tro diskuterar representanter från fyra ungdomsförbund de religiösa friskolornas vara eller inte vara.

I början av 1980-talet inrättades Nordens första professur i islamologi vid Lunds universitet. Sedan dess har ämnet blivit allt mer aktuellt inte minst i världspolitiken, men trots det drar nu universitetet ner på utbildningen: efter att professor Jan Hjärpe slutat har hans tjänst inte återbesatts. Docent Leif Stenberg är idag ämnesföreträdare för en utbildning i kris. En kris som har såväl ekonomiska som politiska skäl, säger han.

I kvartssamtalet, Elisabeth Christiansson aktuell med en avhandling om diakonins roll i det svenska välfärdsbygget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".