Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i Kronåsens industriområde med kraftig rökutveckling som följd.
(Publicerat idag kl 15.48)
Den första rena nyhetskanalen i Sverige. Under den nio månader långa försöksperioden fram till den 1...
Hackattack

Över 100 000 svenska lösenord hackade

Publicerat tisdag 25 oktober 2011 kl 11.03
Thomas Mattsson bekräftar mailintrång
(0:13 min)

Det började med att före detta Sverigedemokraten William Petzälls Twitterkonto började lägga ut hackad information utan hans vetskap och slutade med insikten om att över 100 000 svenskars lösenord kommit på vift efter en hackerattack mot bloggportalen Bloggtoppen. Här är ett sammandrag av vår rapportering kring lösenordshärvan.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bekräftade tidigt till Alltid Nyheter att Expressens mailsystem har hackats. Detta kom efter uppgifter från den politiske vilden och före detta Sverigedemokraten William Petzälls Twitterkonto, där det påstods att Sverigedemokraterna under flera års tid har haft tillgång till mailkonton tillhörandes journalister på Expressen och Aftonbladet. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin meddelade att han också polisanmält dataintrånget.

Sverigedemokraternas Kent Ekeroth förnekade all inblandning i mailintrånget, men bekräftade att sajten Avpixlat är ”mitt egna initiativ och projekt”, som lanserats som sajten Politiskt Inkorrekts arvtagare. Enligt Kent Ekeroth innebär det att han enbart hjälper personerna bakom Avpixlat med ett bankkonto, så att de kan vara anonyma. Han säger också att han inte påverkar vad sajten skriver om, men att han gillar att den är kritisk till det mångkulturella samhället.

Senare framkom uppgifter om att hackad information från bloggportalen Bloggtoppen funnits publicerad på nätforumet Flashback i över en månads tid. Jimmy Holmlund som driver Bloggtoppen har dock inte känt till hackerattacken förrän diskussionen om den läckta informationen drog igång på bland annat Twitter under tisdagen.

Expos chefredaktör Daniel Poohl tror att någon kan vara ute efter att skada Sverigedemokraterna.

Alltid Nyheters sociala medier-korrespondent Yasmine El Rafie sammanfattade det som framkommit vid lunchtid och på eftermiddagen.

Aftonbladets Robert Laul kommenterar uppgifterna om att hans mailkonto hackats till P4 Väst.

Marcus Jerräng, journalist på Computer Sweden har granskat händelsen och kommenterar informationen om att sajten Bloggtoppen hackats och är källa till den läckta informationen.

IT-experten Anders Nilsson berättar om vad man kan göra för att undvika mailintrång.

William Petzälls mamma Annika Petzäll förnekar att sonen skulle haft tillgång till vare sig internet eller mobiltelefon eftersom han är omhändertagen för sitt drogmissbruk, när hon blir intervjuad av P4 Halland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".