Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Den första rena nyhetskanalen i Sverige. Under den nio månader långa försöksperioden fram till den 1...

Våra senaste utvärderingar

Publicerat fredag 4 november 2011 kl 19.18

Arbetet rullar på, och en del i det är ju att utvärdera det vi gör. Här följer en sammanfattning från de senaste fredagsmötena. Finns det saker som saknas?

Här är anteckningarna från våra senaste utvärderingsmöten. Som alltid så tar vi till oss synpunkter och återkopplar. Synpunkter som blivit verklighet är till exempel önskemålen om att vi ska sända mer på helgerna.

Arbetet rullar på, och en del i det är ju att utvärdera det vi gör. Här följer en sammanfattning från de senaste fredagsmötena. Finns det saker som saknas?

v44 

 • Vi kunde ha vinklat tidigare på Sveriges nej-röst i bevakningen av UNESCO.Skulle vi gjort mer om Greklandsutvecklingen, trots att vi inte fick några besked under torsdagen.
 • Kanske uppmärksamma Zlatans bok mer?
 • Referensgruppen som senaste veckan lyssnat specifikt på morgnar: Under två veckor är hälften av inslagen från Ekot eller utrikeskorrarana (samtal). Utöver det 25-30 procent egen produktion, och från de lokala kanalerna 20 procent. Även lite sport - 6 inslag, och kulturnytt, 1 inslag (men de lägger inte ut inslagen förrän efter 20.00, till skillnad från exempelvis P4 Extra som ger det i förväg). Kultur bör enligt referensgruppen vara en naturlig del av vårt nyhetsbegrepp, och referensgruppen tycker att andelen kultur kan öka. Det lokala materialet känns betydligt mindre på morgonen, kan ha att göra med att lokala inslag ofta är uppföljningar på aktuella nyheter, snarare än helt nya saker.
 • Kanalchef Markus Boger: Nämner att 3-4 kanaler känns bättre representerade. P4 Göteborg, Väst, Norrbotten och Stockholm. Av flera orsaker. Redaktionsmedlemmarnas härkomst, men också att t.ex. Norrbotten är bra på att lägga ut material i SR Byrå. Referensgruppen tycker att vi är för lika P1 Morgon på morgnarna. En orsak kan vara att vi rättar oss efter tillgången på material.
 • Hur får vi tag i material från andra? Förslag på en twitter-lista med de stationer/redaktioner som twittrar ut viktigaste nyheterna.
 • Viktigt att även få med SR International och språkredaktionerna. Vad deras viktigaste grejer är, hur ska infrastrukturen arbetas upp för att förekomma naturligt.
 • På måndag börjar Therese Ullander, ny presentatör när Annelie blir producent. Från P4 Västernorrland.
 • Ny producentroll. Denne blir en planeringsproducent med tre uppgifter: avlasta sändande producenter, huvuduppgiften blir att planera nästa dag, hålla koll på andra kanaler på ett bättre sätt.
 • Frågan väcks åter om en eller flera dagar som samlar hela redaktionen.

v43

 • Utvärdering av bevakningen av olika pågående skeden:
 1. Saab. Många olika vinklar/röster från kinaexperter till Muller. Bra jobbat av desken. Behovet av en som lyssnar på sändningen, utvärderar kontinuerligt, säger var det brister nånstans, har överblicken, schema över vilka resurser som finns när på dan.
 2. Dawit Isaak. Alla valde att publicera snabbt. Vi hade låg profil, på grund av stor osäkerhet, nära anhöriga i Sverige, försökte få det bekräftat men svårt. Till slut intervju med Björn Tunbäck, P4 Göteborg, efter den tid som behövdes för att utvärdera läget.
 3. SD leaks valde vi att vänta med tills vi hade något konkret - Expressens polisanmälan. Dataintrånget huvudstoryn. När det finns något bekräftat och storyn rullar så kan vi börja prata om den.
 • Slutsatser: Vi hanterar nyheter olika beroende på vilka de är. Väntar med att publicera tills tillräckligt bekräftat.
 • Mer fokus på att uppdatera påor när inslag presenteras i takt med det senaste.
 • Standardformatet för ett "vanligt" inslag ska vara 5-6 minuter gällande intervjuer, HF, studiointervju, reportage. Blir de längre än så tappar vi tempot. Våran möjlighet att förresearcha räcker bara för 5-6 minuter.
 • Utökning av tjänster, de annonseras på webben och i radiotidningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".