Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Den första rena nyhetskanalen i Sverige. Under den nio månader långa försöksperioden fram till den 1...
Utvärdering

En månad fylld av nyheter

Publicerat onsdag 9 november 2011 kl 09.42
Markus Boger Foto: Ulla-Carin Ekblom/Sveriges Radio

En dryg månad har nu gått sedan premiären av Alltid Nyheter. Det känns som väldigt länge sedan, mycket har nämligen hänt. Förutom att vi har sänt flera hundra timmar nyhetsradio och upplevt både Khadaffis fall, Juholtaffären, alla turer med Saab och litteraturpriset till Tomas Tranströmer, har ju Sveriges Radios ledning beslutat att förlänga försöket med Alltid Nyheter till sommaren 2012.

Fantastiskt roligt tycker vi, som ser det som en bekräftelse på att vi lyckats ganska bra. Samtidigt jobbar vi med utvärderingar av det vi gör, det finns massor att utveckla och prova på. 

Här nedan kan du se några av de punkter vi diskuterat vid våra veckomöten.

/Markus Boger, projektledare och ansvarig utgivare 

V. 44

 • Vi kunde ha vinklat tidigare på Sveriges nej-röst i bevakningen av Palestiniernas ansökning till UNESCO. 
 • Skulle vi gjort mer om Greklandsutvecklingen, trots att vi inte fick några besked under torsdagen?
 • Kanske uppmärksamma Zlatans bok mer?
 • En analys av våra morgontimmar visar att ungefär hälften av inslagen kommer från Ekot eller är  samtal med utrikeskorrespondenterna. 20 procent kommer från de lokala kanalerna och ca 25% är egenproduktion . Hur får vi med ytterligare lokalt material och t ex kulturen?
 • Viktigt att även få med SR International och språkredaktionerna. 
 • Ny producentroll införs: Denne blir en planeringsproducent med tre uppgifter: avlasta sändande producenter, planera nästa dag och planera för helgen. 

V. 43
Utvärdering av bevakningen av tre olika pågående skeden:

 • Saab: Många bra olika vinklar/röster från kinaexperter till Muller. Behovet av en som lyssnar på sändningen, som utvärderar kontinuerligt och säger var det brister någonstans. Behov av att skapa ett tydligt schema över vilka resurser som finns när på dagen.
 • Dawit Isaak: Många medier valde att publicera snabbt. Vi hade låg profil, på grund av stor osäkerhet och nära anhöriga i Sverige. Svårt få bekräftat. Till slut en kort intervju med Björn Thunbäck, Reportrar utan gränser,  som fick värdera uppgifterna.  
 • SD leaks (Petzälls Twitterkonto) valde vi att vänta med tills vi hade något konkret - Expressens polisanmälan. Dataintrånget var huvudstoryn. När det finns något bekräftat och storyn rullar, kan vi börja prata om den.

Slutsatser: Vi hanterar nyheter olika beroende på vilka de är. Vi ska vara snabba men väntar med att publicera tills vi har uppgifterna tillräckligt bekräftade.

 • Standardformatet för ett "vanligt" inslag ska vara 5-6 minuter gällande intervjuer, HF, studiointervju, reportage. Blir de längre än så tappar vi tempo. 
 • Utökning av tjänster vid förlängningen, de annonseras på webben och i radiotidningen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".