Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Här får du det bästa ur alla våra radioprogram.
Filmrecension, premiär 2012-08-08

Total Recall

Publicerat fredag 10 augusti 2012 kl 11.00

SCIENCEFICTION

Det stora återvinningsåret 2012 rullar vidare på biograferna. Den här gången är det Paul Verhoevens Total Recall som lite drygt 20 år senare får sig en ansiktslyftning. Men förutom en snyggare yta så kan Len Wisemans nytolkning inte på något vis mäta sig med originalet.

Den holländske regissören Paul Verhoeven kan för övrigt vara en av vår tids mest underskattade och missförstådda regissörer. Men i stället för att ge hans originalfilmer en ny chans att få den uppskattning de förtjänar som kommer inom kort inte mindre än tre av dem i nyinspelningar. Efter Total Recall följer även Robocop, med svenske Joel Kinnaman i huvudrollen, och den av sin samtid synnerligen missförstådda, Starship Troopers att uppdateras. Det är bara att hoppas att de som tar sig an Robocop och Starship Troopers kommer att ha mer att tillföra än vad Len Wiseman har när det gäller Total Recall, för det är en nyisnpelning som med ned och näppe lyckas nå godkänd nivå.

Den enda fördelen som den nya Total Recall har i jämförelse med originalet är att tekniken när det gäller specialeffekter och digitalt genererade filmmiljöer milt sagt har gått framåt under de 20 år som gått sedan Paul Verhoeven spelade in sin film. Det som i originalet med dagens ögon betraktat ser mer än lovligt daterat ut ser i Len Wisemans film supersnyggt och imponerande ut. Men under ytan har Len Wiseman och manusförfattarna absolut inget att tillföra. Och av den samhällskritik och de filosofiska frågor som science fiction-legendaren Philip K. Dick framförde i den novell som filmen är baserd på, och som Paul Verhoeven tog fasta på i sin film, finns snart sagt inget kvar.

En annan sak som faktiskt får sättas upp på pluskontot är att Len Wiseman och hans kompanjoner i alla har har försökt att göra något eget med Total Recall. Det är ingen regelrätt nyinspelning utan en nytolkning. Problemet är att det nya, moderniserade och uppdaterade inte tillför något eller gör berättelsen starkare. Snarare tvärtom. Förutom den förbättrade och snyggare ytan så är det egentligen bara när den ägnar sig åt mer eller mindre snygga blinkningar till originalet som Total Recall på riktigt lyckas underhålla. Nej, den här nyinspelningen får allt föras upp på kontot för de onödiga och misslyckade. Leta med fördel upp originalet i stället. I jämförelse med vad Colin Farrell uträttar här så framstår Arnold Schwarzenegger, som hade samma roll i originalet, som en riktigt vass skådespelare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".