Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dawits släkt vädjar till RÅ

Publicerat torsdag 15 januari 2015 kl 17.40

Dawit Isaaks dotter och bror vädjade i julas (2014) i en debattartikel i Sydsvenskan om att Riksåklagaren (RÅ) hjälper till att få den svenska åklagarmyndigheten att sätta press på Eritreas ledare och därigenom stärka de mänskliga rättigheterna internationellt.

Detta genom att utreda brotten mot Dawit Isaak. Något som svenska åklagare hittills inte velat - eller rättare - ansett sig kunna göra, trots att andra jurister tycker detta vore möjligt.

Läs hela debattartikeln här under: 

Debattartikeln i Sydsvenskan: 

Den svenska åklagarmyndigheten kan sätta press Eritreas ledare och stärka mänskliga rättigheter internationellt genom att utreda brott mot Dawit Isaak. Kanske är det just en sådan extra knuff som gör att vi äntligen kan få hem honom, skriver Betlehem Isaak och Esayas Isaak, dotter respektive bror till den fängslade journalisten, som är svensk medborgare.

I slutet av november begärde juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau att riksåklagaren ska utreda brotten mot Dawit Isaak.

Idag ber vi om samma sak.

Dawit är vår pappa respektive bror.

Ingen av oss har sett honom sedan 23 september 2001 när han sattes i fängelse i Eritrea.
Det är en djup sorg för oss, men ännu mer smärtsamt för honom.

Vi har idag skickat brev till riksåklagaren, RÅ, där vi ber om hans hjälp.

Åren har gått ingen har lyckats får vår pappa respektive bror fri.

Vi har försökt. Det är många som försökt.

Nu vädjar vi till riksåklagaren att försöka: utred brotten mot Dawit.

Och det är inte bara vi som vill det. Häromveckan vädjade också Kerry Kennedy om det.

Kerry Kennedy är en erkänd människorättskämpe och leder Robert F Kennedy Center for Justice and Human Rights.

Tidigare har två svenska åklagare lagt ner utredningen om brott mot mänskligheten, tortyr och påtvingat försvinnande. De anser inte att brotten går att utreda. Och det har de sagt utan att ens ha försökt.

Detta förstår varken vi eller Kerry Kennedy. I en intervju i Studio Ett i Sveriges Radio sade hon nyligen:

"Det är oansvarigt av åklagaren att lägga ner utredningen av så här allvarliga brott bara för att hon tror att de inte går att utreda."

Vi hoppas att landets högste åklagare ska tänka om.

Det finns massor av fakta om vår pappa respektive bror. Svenska UD följer hans fall. Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter utreder det just nu. Deras ordförande har lovat vittna för de svenska utredarna. Dawits chef på tidningen Setit lyckades fly undan när Dawit och flera kollegor greps 2001. Han vittnar gärna om vad som hände.

Dessutom brukar en del av de eritreanska ledarna som polisanmälts komma till Europa. Presidentens rådgivare har varit i Sverige flera gånger och försvarsministern har släkt som han hälsar på i Sverige.

Varför ber inte åklagaren att få förhöra dem?

En av oss, Esayas Isaak, deltog i Afrikanska kommissionens senaste möte och fick höra av människorättsaktivister från flera länder att vi inte fick ge upp.

"Släpp inte taget", sade en hög företrädare för Afrikanska unionen. Det är också vad Kerry Kennedy säger.

Detta handlar om Dawit, pappa och bror. Men det handlar inte bara om honom utan även om hans fängslade kollegor. Och den svenska åklagarmyndigheten kan hjälpa till att stärka de mänskliga rättigheterna internationellt genom att visa att man inte ostraffat kan spärra in människor utan vare sig åtal eller dom.

Tidigare i höstas skrev företrädare för tre människorättsorganisationer i Afrika i Expressen att de inte kunde förstå åklagarens beslut att inte utreda brotten mot Dawit.

East and Horn of Africa Human Rights Defenders i Kampala, Institute for Human Rights and Development i Banjul och Article 19 i Nairobi skrev att kampen för mänskliga rättigheter ofta är svår. De skyldiga kommer ofta undan. Därför var det ett bakslag också för dem att en åklagare i Sverige, som är känt för att försvara de mänskliga rättigheterna, inte försöker utreda dessa allvarliga brott mot en egen medborgare. De hade trott annorlunda om Sverige.

Vi vet att Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter får svar från Eritrea när de ställer frågor om Dawit. Därför är det så svårt att förstå varför en svensk åklagare ger upp utan att försöka.

Vi kan inte veta vad som får Dawit fri. Vi och många andra har försökt på många sätt.
Kanske kan en svensk utredning bli just det som får Dawit Isaak fri. Den skapar tryck mot landets ledare. Kanske är det just en sådan extra knuff som äntligen gör så att vi kan få hem honom. Kanske kan åklagaren se till att brotten mot vår pappa respektive bror upphör.

FN:s specialrapportör för Eritrea, Sheila Keetharuth, har sagt till oss att hon gör allt hon kan för att få klarhet i Dawits fall.

Vi vill veta att svenska åklagare gör samma sak.


Betlehem Isaak…

Esayas Isaak

Betlehem Isaak är dotter till den svensk-eritranske journalisten Dawit Isaak som sedan 2001 sitter fängslad i Eritrea.

Esayas Isaak är bror till Dawit Isaak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".