Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Julkort till Dawit från 16 publicister

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 10.34
Så här ser julkortet ut som förhoppningsvis når Dawit via eritreanska ambassaden. (Illustration: Catharina Nygårds)
Så här ser julkortet ut som förhoppningsvis når Dawit via eritreanska ambassaden. (Illustration: Catharina Nygårds)

Sexton chefredaktörer och publicister från alla stora medier skickar i år vars ett julkort till Dawit Isaak. Som bekant är det den sextonde julen Dawit sitter inspärrad i en liten cell utanför Asmara i Eritrea. 

Julkorten kommer att överlämnas av initiativtagaren Kurdo Baksi på fredag till Eritreas ambassad på Lidingö i Stockholm. Han gör det tillsammans med Helena Giertta, chefredaktör på tidningen Journalisten.

-Syftet med att skicka julkort till Dawit i år är att påminna såväl den eritreanska staten som Dawit, att vi inte glömmer vår journalistkollega, säger Kurdo Baksi.  

-Det jag önskar mest är att Dawit skulle kunna fira redan årets jul med sin familj och med oss.

---------------------------------------------

Här kan du läsa vad publicisterna skriver till Dawit:

CILLA BENKÖ, vd Sveriges Radio
“Fredoom of speach and freedom of expression are fundemental values in a democratic society. It´s highly time to free DAWIT ISAAK.”

CHARLOTTA FRIBORG, chefredaktör för Upsala Nya Tidning
”Käre Dawit, jag önskar så innerligt att du skulle få fira jul med din kära familj. Det är hos dem du hör hemma – inte i ett vidrigt fängelse i Eritrea. Omständigheterna till trots, God Jul, och låt oss hoppas på ett bättre 2017.

JEANETTE GUSTAFSDOTTER, vd Tidningsutgivarna
”God Jul Dawit. Nästa år hoppas vi att du kan fira Jul med oss och din familj.”

KERSTIN BRUNNBERG, fd Vd på Sveriges Radio
”Dawit, vi tänker på Dig och hoppas att 2017 ska bli en vändning för Din familj och för Din skull – men världen skulle bli bättre om Du var här! 

INGRID NORRMAN, Kulturchef, Göteborgs-posten
”Käre Dawit.
Kan man önska den en god Jul som sitter inspärrad i en fängelsecell? Nej, jag önskar dig en god fortsättning istället och att nästa år äntligen blir det år när du får återse din familj. Vi är många som tänker på dig och innerligt hoppas att du snart får komma hem till Göteborg.”

SORAYA HASHIM, debattchef tidningen Metro
”Dawit, jag vet inte riktigt vad jag ska skriva till dig. Det känns konstigt att önska dig en glad vinter eller en god jul. Men jag önskar dig sinnesro. Så mycket det går i alla fall. Jag önskar att vi andra ska bära dina svåra känslor och ditt mörker. Jag önskar att du kommer hem snart. Jag önskar att du vet att vi vet och att vi SKA se till att ingen glömmer eller får blunda. KRAM”

STIG FREDRIKSON, Publicistklubbens ordförande 2011-2013
”Inför den här julen och det nya året vill jag sända dig en hälsning för att du ska veta att vi är väldigt väldigt många i Sverige som tänker på dig ständigt, som fortsätter att kämpa för att du ska återfå din frihet och som aldrig kommer att ge upp förrän du har kunnat återförnas med din familj.

Jag hoppas och tror att det nya året som snart går in, ska innebära ett slut på din långa tid i fångenskap, ett ljus i mörkret och ett nytt liv för dig i frihet. Vi är många som vill välkomna dig tillbaka, vi ger inte upp, och du ger inte upp.”

KURDO BAKSI, författare och journalist.
"Hej Dawit. Jag tänker på dig nästan varje dag. Så länge du sitter fängslad utan skuld är ingen av oss fri. Därför ska jag kämpa för din och min frihet."

HANNA STJÄRNE, vd Sveriges Television
"Dawit, det är första gången jag skriver till dig. Och jag hoppas att det är den sista. 5572 dagar är overkligt att föreställa sig. 5572 morgnar utan sina barn. 5572 dagar utan möjlighet att skriva. 5572 kvällar med tiotusentals tankar som inte få nå ut.  Jag kan inte förstå, jag kan bara hoppas och verka för att du är med oss nästa Jul. Och tillsammans med alla kollegorna på SVT önska dig din självklara frihet.”

PETER WOLODARSKI, chefredaktör Dagens Nyheter
Käre Dawit!
Vi glömmer inte Din gärning och din person är en del av våra dagliga samtal. Vi hoppas intensivt på din frigivning.

THOMAS MATTSSON, chefredaktör Expressen
Dawit! Jag vet att du, när du var fri några dagar, sa att du kände  till  stödet för din sak.  Det är än större nu. Vi håller också kontakten med din familj. Du är inte glömd - det blir du aldrig. Välkommen hem.

SOFIA OLSSON OLSÉN,  chefredaktör  Aftonbladet
2017 must be the year when you are reunited with your family! Christmas greetings

FREDRIC KARÉN chefredaktör Svenska Dagbladet
Bäste Dawit!
Hela Svenska Dagbladet står bakom dig i kampen mot förtryck och för yttrandefrihet."

 JEANETTE GUSTAFSDOTTER, TU-medier Sverige
”God Jul Dawit. Nästa år hoppas vi att du kan fira Jul med oss och din familj.”

DANIEL NORDSTRÖM, Chefredaktör och ansvarig utgivare för Mittmedias titlar i Västmanland och i Stockholmsregionen
”Dawit vi som är dina kollegor glömmer dig aldrig. 
Vi kommer aldrig att ge upp kampen och sluta debattera för din sak, för din frihet. Varma tankar till dig. #FreeDawit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".