Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer "Wax on, wax off" än visioner i första steget mot testdriven utveckling

Publicerat torsdag 5 april 2012 kl 16.00
Roy Osherove handleder Jacob och Marcus. Foto: Mikael Grönberg/SR

För två veckor sedan hade vi som jobbar med utvecklingen av sverigesradio.se en kurs med den den internationellt erkände programmeringsexperten Roy Osherove. Kursen syftade till att ge oss kunskaper inom ett modernt arbetssätt som på svenska heter testdriven utveckling.

Vi hade alla sett fram emot att träffa en riktig Guru (med stort G!). Vi ville bli frälsta och få en genväg till ett nytt och smartare sätt att arbeta. Så här en tid senare är liknelsen med att få lära sig av en guru faktiskt väldigt träffande. Jag tänker på filmen Karate Kid och hans resa till att bli en mästare.

Kommer ni ihåg hur snopen Karate Kid blev, när han, i stället för att lära sig stridskonstens innersta hemligheter, fick vaxa Mr. Myagis bil och måla hans staket? På samma sätt blev vi snopna när vi sattes i arbete. Vi fick öva fingersättning och att programmera utan att röra musen. Parvis fick vi öva på att lösa små programmeringsproblem med testdriven utveckling. Vissa av oss uppfattade det som provocerande, att tvingas utföra hantverket ned på minsta detaljnivå, utan att tillåtas till att ta smarta genvägar.

Men något hände under de här två dagarna av hårt arbete. Vår egen respekt för vårt arbete, det faktiska hantverket att skriva kod, har ökat.

Vi har gått så långt att vi nu inleder varje arbetsdag med en gemensam tjugominuters övning i att skriva kod. Liknelsen med Karate Kid fortsätter, då en sådan här övning kallas för att utföra en programmerings Kata. Tanken med en Kata är att man nöter in det nya arbetssättet. På samma sätt som man måste öva på att spela ett musikinstrument, så måste man öva på sitt hantverk.

Vi har den här veckan påbörjat en ny sprint, och denna sprint har gruppen utmanat sig själva att försöka arbeta testdrivet.

Vår resa mot testdriven utveckling har verkligen börjat bra. Min förhoppning är att detta även skall ge positiva effekter för publiken, med högre kvalitet och med digitala tjänster som är följsamma och utvecklas i takt med publikens behov. 

Jacob Hamacher
Utvecklingschef
Digitala Medier

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".