Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför behöver Sveriges Radio Play veta om du pratar i telefon

Publicerat onsdag 28 januari 2015 kl 16.30
En Androidtelefon med behörighetsvyn öppen
Behörigheter för Play i Android

För att fungera behöver mobilappen Sveriges Radio Play tillgång till vissa standardfunktioner i telefonens operativsystem. Här reder vi ut hur appen fungerar.

I en tid då nyheter om avlyssningsskandaler och hackers avlöser varandra är det en nödvändig och sund utveckling att fler börjar intressera sig för säkerhetsaspekten av sitt internetanvändande. Inte minst för att våra smarta telefoner vet så mycket om våra privatliv. Att oroa sig för att råka installera en app som läcker ens privata information är en tidstypisk noja. Tyvärr en befogad sådan. 

Håll koll på behörigheterna

Ett bra sätt att skydda sig är att hålla lite koll på vilka av telefonens och operativsystemets funktioner som en app begär tillgång till, något som appar är tvungna att berätta för användaren. Här fungerar de båda stora operativsystemen lite olika. Android listar alla Behörigheter ("permissions") som en app använder, och du som användare kan se många detaljer om dessa. I IOS listas färre detaljer, och framför allt frågar apparna om tillåtelse från användaren då det rör sig om potentiellt känslig data. Som bilder eller kontakter. Det är svårt att säga vilket operativsystem som är säkrast, baserat på dessa skillnader. Android berättar mer för dig, men tillåter också apputvecklare att få mer kontroll, vilket i sig kan vara ett säkerhetsproblem. Och mer information behöver inte nödvändigtvis ge oss användare större förståelse för problematiken. I Android hittar du information om behörigheter under Inställningar - Programhanterare - Sveriges Radio Play - Behörighet. I IOS hittar du appens behörigheter under Inställningar - Play.

Det här behöver Play

Vad är det då som Sveriges Radio Play behöver för att kunna fungera? Framför allt måste den kunna ta kontrollen över telefonens ljuduppspelning, så att handsfreeknappar och skärmkontroller funkar, och så att inget annat spelas upp samtidigt som Plays radioprogram. Play behöver också veta om ett telefonsamtal är aktivt eller ej, så att den ska kunna veta att den ska pausa ljudet under samtalets gång, och återuppta uppspelningen då du lägger på luren. Den behöver ha rätt att ansluta till internet. Och den behöver kunna spara filer, exempelvis poddavsnitt och cache, på disk.

Not om rättigheter för Android-Play 3.5

Vissa användare har noterat att Android-Play nu efterfrågar rättigheter kring plats (location) och konto-id (account). Dessa har tillkommit för att stödja pushnotiserna, och vi använder denna information endast för just pushnotiser. I och med frågorna från er lyssnare har vi dock kikat närmare på funktionen, och det går att ha pushnotiser utan att använda riktigt så många olika rättigheter i telefonen som Play nu efterfrågar. Vi tittar därför skyndsamt på att ta bort de rättigheter i Android som vi kan. Vi återkommer med mer information längre fram.

Behörigheter i Android - hela listan

 Det kommer ibland frågor till Sveriges Radios kundforum exakt vilka behörigheter vi använder, och varför vissa av dem behövs. Därför samlar vi den informationen i den här artikeln. Generellt ger behörigheterna i Android utvecklaren (i detta fall Sveriges Radio) lite mer frihet än vad som krävs. Android grupperar behörigheter efter eget behag, så när vi begär att få ha koll på om ett samtal pågår eller inte, ges automatiskt också behörighet att veta telefonnumret på den som ringer. Detta är ingen information som Play använder, men vi kan heller inte välja bort behörigheten att teoretiskt använda informationen.

 

Här är de behörigheter som Play har idag, med en förklaring om varför:


Nätverkskommunikation: Fullständig tillgång till internet

Används av Play för att kunna hämta data från internet. Tekniskt namn: android.permission.INTERNET


Nätverkskommunikation: Hämta filer utan meddelande

Används av Play: Användes vid migrering mellan två versioner av appen då Play behövde trigga nedladdningen under uppdateringen. Denna behörighet bör därför kunna tas bort nu. Tekniskt namn: android.permission.DOWNLOAD_WITHOUT_NOTIFICATION


Nätverkskommunikation: Visa nätverksstatus

Används av Play för att kunna avgöra om man är på mobilnät eller wifi. Tekniskt namn: android.permission.ACCESS_NETWORK_STATE

Lagring: Ändra eller radera innehåll på USB-lagring

Används av Play för att cacha bilder som visas i appen på USB:n för att man ska slippa hämta dem från internet hela tiden. Dessa behöver Play kunna radera också för att inte fylla upp hela minnet med bilder. Tekniska namn: android.permission.WRITE_EXTERNAL_STORAGE samt android.permission.READ_EXTERNAL_STORAGE

Telefonsamtal: Läs telefonstatus och ID

Används av Play enbart för att kolla om det ringer så att vi kan pausa/sänka ljudet i appen. Tekniskt namn: android.permission.READ_PHONE_STATE

 
Systemverktyg: Starta automatiskt vid start

Används av Play för att väckarklockans inställda alarm inte ska nollställas då telefonen har startats om. Appen måste lägga in alarmen på nytt efter omstart. Tekniskt namn: android.permission.RECEIVE_BOOT_COMPLETED

 

Not: för närvarande efterfrågar även appen 3.5 LOCATION och ACCOUNTS, vilket är en följd av att vi infört pushnotiser. Vi ser över om alla dessa breda rättigheter verkligen behövs. Vi återkommer snart i frågan.

Så transparent som möjligt

 För oss som jobbar med att utveckla public serviceradion i mobilen är det självklart att Sveriges Radio alltid ska vara varsamma med den personliga integriteten på webben och hantera användarnas data på ett korrekt vis. Men då vi sammanställde den här listan blev det uppenbart att vi inte kan luta oss tillbaka och känna oss perfekta, utan att vi faktiskt behöver gå igenom behörighetslistan regelbundet och rensa det som är inaktuellt. Behörigheten "Hämta filer utan meddelande" som nämndes i listan är ett sådant exempel. Vi kommer att ta bort den vid nästa uppdatering av Play för Android.

Vi strävar alltid efter att vara så transparenta som möjligt med hur Play fungerar och välkomnar alla frågor och funderingar från dig som användare. Användarnas frågor är dessutom mycket värdefulla för oss, genom att de hjälper oss att förbättra våra tjänster. 

 

HENRIK TORNBERG, PRODUKTÄGARE MOBILAPPAR (vik)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".