Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin som ger er den kompletta tidningslösa söndagsmorgonen.

Olle Hägg och Elisabeth Åsbrink de första Jarl Alfredius-stipendiaterna

Publicerat söndag 24 januari 2010 kl 11.19

Jarl Alfredius, en av de stora svenska nyhetsprofilerna, avled i mars 2009. SVT och Sveriges Radio utlyste ett stipendium på 60 000 kronor till hans minne.

Det första delas av Olle Hägg, SR, och Elisabeth Åsbrink, SVT. Utdelningen skedde vid en ceremoni i Stockholm lördagen den 23 januari. Utdelare var Lena Alfredius. Olle Hägg har varit programledare för Godmorgon, världen! i Sveriges Radios P1 i snart 20 år och får priset för att med stor professionalism och under lång tid som programledare ha lett Sveriges Radios veckomagasin. Hans programledarskap präglas av en utsökt språkbehandling och ett intresserat lyssnande. Olle Häggs sätt att arbeta och förhålla sig till publicistiska frågor går i Jarl Alfredius anda. Elisabeth Åsbrink arbetar på Sveriges Televisons nyhets- och kulturredaktioner och får priset för sitt etiska förhållningssätt i journalistiken. Hon har ett brinnande engagemang på samma sätt som Jarl Alfredius och stannar aldrig vid det självklara utan söker bakom och hittar nya perspektiv och röster. Hon och Jarl delade intresse för Lars Noréns författarskap och roll i samhället. Stipendiet delas ut under tre år till en SVT-eller SR-medarbetare, som har ett förhållningssätt som liknar Jarl Alfredius journalistiska gärning. Så här låter formuleringen: Jarl Alfredius drevs av ett starkt engagemang och en äkta nyfikenhet i sitt arbete. Han la också stor vikt vid ett etiskt och respektfullt förhållningssätt till journalistik. God språkbehandling och ett passionerat intresse för nyheter, kultur och en speciell känsla för public service, kännetecknade Jarl Alfredius. Stipendiaten utses av en stipendiegrupp bestående av Lena Alfredius, Eva Landahl, SVT, Per Yng, SVT, Peter O Nilsson, SVT, Cecilia Bodström, SR och Staffan Sillén, SR. Förslag till stipendiat kan lämnas årligen till stipendiegruppen senast den 1 november respektive år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".