Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
P1:s veckomagasin som ger er den kompletta tidningslösa söndagsmorgonen.

Är kärnkraftens tid över?

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 09.26
Är kärnkraftens tid över?
(10 min)
Kontrollbordet vid kärnkraftsreaktorn RI under Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Härifrån styrdes Sveriges första kärnreaktor fram till 1970.
1 av 3
Kontrollbordet vid kärnkraftsreaktorn RI under Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Härifrån styrdes Sveriges första kärnreaktor fram till 1970. Foto: Katarina von Arndt/SR
När kärnkraftsreaktorn under KTH stängdes gjordes mätningar av radioaktiviteten på alla platser som kunde tänkas vara kontaminerade. Foto: SR
2 av 3
När kärnkraftsreaktorn under KTH stängdes gjordes mätningar av radioaktiviteten på alla platser som kunde tänkas vara kontaminerade. Foto: Katarina von Arndt/SR
Per Högselius, tenikhistoriker vid KTH i Stockholm och Leif Handberg, lektor i medieteknik vid KTH. Foto: SR
3 av 3
Per Högselius, teknikhistoriker och Leif Handberg, lektor i medieteknik vid KTH i Stockholm, berättar om kärnkraftens historia.

För trettio år sedan inträffade kärnkrafthaveriet i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina.

Reaktor fyra förstördes av en explosion och radioaktiva partiklar spreds över stora delar av Europa. Dödsfallen i samband med själva olyckan beräknas vara mellan 30 och 60 personer och ytterligare 28 personer dog av akuta strålskador de första månaderna. Hur många som senare dött på grund av olyckan är forskarna oense om.

Nu med 30 års perspektiv är det lätt att uppfatta Tjernobylolyckan med dess konsekvenser som början på slutet för kärnkraftseran. Reaktorer fasas ut. Få nya byggs i världen.

Vi gör en tillbakablick över denna energiforms med och motgångar i världen. Men först, är kärnkraftens tid verkligen över?

Reportage av Katarina von Arndt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".